Hoogsensitiviteit is een eigenschap waar veel mensen niet vanaf weten, soms weten zelfs diegenen die eraan lijden niet waar het nou precies vandaan komt. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief en dit kan een behoorlijke invloed hebben op je dagelijkse leven. Relaxen, je concentreren of reizen met het openbaar vervoer kosten bijvoorbeeld veel meer moeite dan je zou denken, het is een nachtmerrie! Hoogsensitief zijn betekent overigens niet persé dat je alle omgevingsgeluiden niet kunt hebben, maar het gaat erom dat je gevoeliger bent voor omgevingsprikkels die anderen misschien niet hadden opgemerkt.

Hoogsensitief
Photo by Christian Fregnan

Bij mij begon het een aantal jaar geleden, ik merkte dat ik me steeds vaker bewust werd van mijn omgevingsgeluiden en ik begon me er steeds vaker en steeds meer aan te ergeren. Vroeger vond ik het heerlijk om met de trein te reizen, ik kon me helemaal afsluiten van de wereld. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, ik hoef maar een tikkende pen te horen en ik ben mijn concentratie kwijt. Er werd mij vaak verteld dat ik gewoon niet chagrijnig moest zijn, maar ondertussen ben ik erachter dat het iets verder gaat dan dat. Hier zijn een aantal tips die mij heel erg hielpen:

1. Zet thuis altijd de muziek aan

Als je thuis de muziek aanzet heb je controle over het geluid dat je hoort, zo kun je je minder makkelijk focussen op geluiden waar jij je aan ergert. Dans lekker mee met je lievelingsnummer, zo komt het gelukshormoon vrij en kan jij je weer makkelijker relaxen!

2.  Eet jezelf niet op

Wat ik zelf een lange tijd heb gedaan is constant luisteren naar de geluiden waar ik me aan ergerde. Uit onderzoek is gebleken dat als jij je tien minuten druk maakt, je je net zo moe voelt als na een hele werkdag. Niet doen dus! Zorg ervoor dat je, ondanks dat je het een vervelend geluid vindt, door blijft gaan waar je mee bezig bent. Laat je leven niet door een ander leiden!

3. Koop een headset met noise-canceling

Mocht je je echt moeten concentreren, dan weet ik als geen andere hoe vervelend het is om zo snel afgeleid te raken. Tegenwoordig kun je koptelefoons kopen die een soort tegengeluid produceren zodat je je omgevingsgeluid niet meer hoort, ideaal dus als jij je moet concentreren!

4. Bekijk de situatie altijd vanuit diegene waar je je aan ergert

Een klapperende deur die niet goed dicht zit, een huilende baby of een harde ademhaling… Zolang het niet uit de hand loopt kun je je vaak wel verplaatsen in het geluid dat je hoort, dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik een klein beetje meer rust kon vinden.

Voel je nooit bezwaard om iets te zeggen van een geluid dat je echt vervelend vindt. Lang niet iedereen zal er even goed op reageren, maar niet geschoten is altijd mis!

Lees ook:  Hoe je als hooggevoelig persoon om moet gaan met tegenslagen en emoties