Even voor jezelf opkomen en vragen bij je baas om een salarisverhoging. Zelf vind je dat jet het wel verdiend hebt. Toch is het belangrijk om wel te zorgen dat je dit goed gaat doen. Wij hebben voor jou de tips op een rijtje gezet hoe jij he beste kan vragen om een salarisverhoging bij je baas!

Verdien je de salarisverhoging?

Voordat je überhaupt naar je baas gaat om een gesprek aan te vragen, moet je je eerst goed bedenken waarom je de verhoging waard bent. Heb je de afgelopen tijd bijzondere prestaties geleverd of heb je de kantjes er vanaf gelopen? Als jijzelf geen reden kan bedenken waarom je die verhoging verdient, dan kan je baas het al zéker niet.

Toon aan waarom je de verhoging waard bent

Als je een salarisverhoging wilt heb je altijd een reden nodig. Spoiler: als je meer geld wilt, omdat je vaker uit eten wilt en meer kleding wilt kopen is dit geen geldige reden. Zorg altijd dat je aan kunt tonen waarom je de verhoging verdient. Werk je in de sales? Dan kun jij tijdens het gesprek de stijging in verkoopcijfers laten zien. Laat zien dat jij echt een waarde voor het bedrijf bent en dat je wel wat verhoging verdiend hebt.

Noem zelf nooit als eerste een bedrag

Wanneer je gaat beginnen over een salarisverhoging bij je baas, gaat hij of zij waarschijnlijk vragen aan welk bedrag jij zit te denken. Toch is het nooit slim om als eerste een bedrag te noemen. Wie weet wil je baas wel een hoger bedrag geven dan dat jij in je gedachte had. Draai de vraag daarom altijd om en vraag wat je baas jou waard vindt.

Zeg niet gelijk ja of nee

Als je het hebt met je baas over een bedrag heb je hier gelijk al een gevoel bij. Misschien is het al wel meer dan je in gedachten had. Zorg er toch voor dat je er nog even over na gaat denken voordat je definitief ja of nee zegt. Zeg dat je er later op terugkomt, zodat je nog een paar dagen hebt om erover na te denken.

Als verhoging niet gaat, vraag om secundaire arbeidsvoorwaarden

Je hebt het met je baas gehad over salarisverhoging, maar hij of zij geeft al aan dat dit helaas niet mogelijk is. Uiteindelijk is en blijft je baas degene die de keuzes maakt, dus kan je hier niet tegenin gaan. Probeer dan te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kun je misschien wel wat extra vakantiedagen krijgen, meer reisvergoeding of een sportschool abonnement. Zeker ook niet verkeerd toch?

Lees ook: Nooit meer werken? Volg deze 6 stappen om dat te bereiken