Sparen is een onwijs belangrijk onderwerp, maar toch ook wel een lastig onderwerp. Want als je spaart, hoeveel spaargeld zet je dan apart? En wat is nou een redelijke buffer om apart te hebben staan voor jezelf? Een aantal lastige vragen waar je maar moeilijk antwoord op krijgt. Gelukkig is het niet langer nodig om je hersenen hierover te breken, want er is een speciale rekenhulp voor.

spaargeld
Bron: Pexels

Sparen is belangrijk

Iedere Nederlander spaart. Gemiddeld gezien zetten Nederlanders per maand best een mooi bedrag apart om zo een buffer op te bouwen. We weten namelijk allemaal dat het heel belangrijk is om geld opzij te zetten. Zo kun je jezelf beschermen tegen financiële tegenslagen, genoeg geld apart zetten voor mooie grote aankopen en eventueel een buffer opbouwen voor wanneer je niet meer kunt werken.

Hoeveel spaargeld moet je dan hebben?

Maar hoeveel spaargeld moet je dan eigenlijk precies hebben in dat spaarvarkentje? Tsja, dat is lastig te zeggen. Dat hangt namelijk helemaal af van jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld een baan ver weg of dichtbij, heb je wel of geen auto, heb je een huur- of koophuis en heb je wel of geen partner? Zomaar een paar dingen die veel invloed hebben op wat jij apart zou moeten zetten als redelijke buffer.

Daarom is er een speciale rekenhulp in het leven geroepen door Nibud. Deze wordt ook wel de bufferberekenaar genoemd. Je vult een aantal gegevens in en voor je het weet heeft deze rekenhulp voor jou bedacht wat je precies als buffertje moet hebben zonder in grote problemen te komen. Let wel even op. Voornamelijk wanneer je een partner hebt, wordt de berekening iets lastiger. De rekenhulp houdt dan namelijk rekening met je partner en zijn situatie. Vind je dat prima? Vergeet dan niet zijn spaargeld te melden. Anders krijg je een verkeerd beeld! Je kunt de bufferberekenaar hier invullen.