Iedereen die een hond heeft of heeft gehad, herkent dit wel. Jouw trouwe viervoeter maakt je dagelijks trots en het lijkt wel alsof hij of zij het aller slimste dier ter wereld is. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jouw hond helemaal niet zo speciaal is als je denkt. Ouch!

Onderzoek naar cognitieve vaardigheden

Onderzoekers van verschillende universiteiten onderzochten alle vooroordelen ten opzichte van deze schattige huisdieren. Zij ontdekten tijdens dit onderzoek dat honden in vergelijking met andere intelligente soorten zoals wolven, katten en chimpansees helemaal niet zoveel meer cognitieve vaardigheden hebben. Om hierachter te komen keken onderzoekers naar vele eerdere onderzoeken die eerder zijn uitgevoerd bij honden. Onderzoek naar bijvoorbeeld ruimtelijk cognitie of sensorische cognitie. Toch is gebleken uit dat honden het niet per se beter doen dan bijvoorbeeld katten. Sterker nog… ze doen het allemaal eigenlijk even goed op alle onderdelen.

Hond als onderzoeksmethode

Nu denk jij waarschijnlijk meteen aan hoe goed jouw hond dat trucje op commando kan doen en baal je dat dit dus niet speciaal is. Helaas! Honden worden al tientallen jaren gebruikt voor onderzoeken en iedere hond zou in principe geleerd kunnen worden om te reageren op menselijke commando’s of om bepaalde taken uit te voeren. Daar is die van jou dus niet zo speciaal in. Hou wel altijd in gedachte dat je je hond zeker geen plezier doet als je constant dingen van hem verwacht.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kim Feenstra (@k2im)

One of a kind

Om de pijn te verzachten, kunnen we wel vertellen dat honden wel uniek zijn in de manier waarop elke diersoort eigenlijk uniek is. Dit betekent dus eigenlijk dat jouw hond misschien soms tóch een beetje specialer is dan die van de buurman ;). Hou dat in gedachte wanneer jouw hondje jou de volgende keer trots maakt!

Lees ook: Deze Instagram accounts van schattige honden maken jouw dag nóg mooier