Luister je graag naar zielige muziek waarbij de tranen vervolgens over je wangen vloeien? Daar is niks mis mee. Het schijnt namelijk dat het je beter laat voelen en het goed is voor je gezondheid. Wij vertellen je er meer over.

Teenage girl traveling with car

Gezonde manier van ontspannen

Volgens een recente studie, gepubliceerd in Scientific Reports, blijkt dat het huilen bij zielige muziek een meetbaar gevoel van plezier in de luisteraar produceert. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. Deze waren samengesteld uit mensen die rillingen kregen van muziek en mensen die huilerig werden bij het luisteren naar muziek. Iedere persoon werd gevraagd te luisteren naar zes verschillende nummers om een emotionele reactie op te roepen, waaronder drie liedjes die de deelnemers hadden uitgekozen als emotioneel nummer. Ze werden gevraagd om op een knop te drukken als ze rillingen of tranen kregen bij het luisteren naar een nummer. Ze bewogen ook een muis rond over een scherm om de hoeveelheid plezier die ze voelden aan te tonen. De onderzoekers ondervonden dat wanneer mensen rillingen kregen of moesten huilen meer kans kregen om diep adem te halen en plezier te voelen.

Positieve reactie

Er kan dus gesuggereerd worden dat het luisteren naar verdrietige liedjes een positieve reactie opwekt. Waar een nummer dat tranen produceerde werd beschouwd als verdrietig, tonen deze resultaten aan dat tranen plezier van verdriet hebben en dat ze een psychofysiologische kalmerende werking hebben. Huilen bij verdrietige muziek is dus een gezonde manier van ontspannen en  laat jezelf beter voelen. Zet de nummers van Adele dus maar weer gauw op je lijstje.

Ben je benieuwd welke nummers jouw seksleven een boost kunnen geven? Dat lees je hier.