Twijfel jij of je geneeskunde wil studeren óf welke specialisatie je zou willen doen nadat je je bachelor geneeskunde in de pocket hebt? Dan is het worden van een huisarts één van de keuzes. Grote kans dat het salaris daarin een grote rol speelt, want je studeert niet voor niets zó lang op zo’n hoog niveau. Daar wil je natuurlijk wel iets van terug zien! Wij praten je een beetje bij.

huisarts
Bron: New Amsterdam

Geneeskunde studeren

Wanneer je de zorg in zou willen als dokter, zal je moeten beginnen met een studie geneeskunde. Of nou ja, eigenlijk begin je met een vwo-opleiding op de middelbare school. Wanneer je alle vakken als biologie, scheikunde en natuurkunde onder de knie hebt en je je vwo-diploma op zak hebt, kun je je inschrijven voor de studie geneeskunde. Helaas zijn de selectieprocedures voor deze studie vaak erg streng en zul je een aantal stappen met succes moeten doorlopen voordat je überhaupt aangenomen bent. Er zijn maar weinig plekken beschikbaar én veel studenten die dit graag willen. Het lukt dan ook lang niet iedereen.

Zodra je geneeskunde hebt afgerond na zes jaar studeren, heb je je bachelor in the pocket. Maarre, daarmee ben je enkel nog een basisarts en kun je lang niet alles doen. Wil je dus écht verder in het vak en heb jij bijvoorbeeld een droom om op een bepaalde afdeling arts te worden? Dan zul je een specialisatie moeten doen. En dát geldt dus ook voor huisarts. Ook zo’n specialisatie duurt al snel een jaar of drie á vier. Uiteindelijk zit je dus zo’n tien jaar in de collegebanken.

Dít krijgt een huisarts terug voor zo’n lange studieperiode

Je moet er dus wat voor over hebben als je huisarts wil worden. Toch is al dat harde werk zeker niet voor niets, want zodra je aan het werk gaat, word je hier rijkelijk voor beloond. Dat het salaris van een huisarts boven modaal is, zal dan ook niet als een verrassing komen. Over het algemeen is het startsalaris van een huisarts €7600,-. Naar mate een huisarts ouder wordt en meer ervaring opbouwt, zal dit salaris stijgen. Volgens de Nationale Beroepengids kan het salaris van een huisarts oplopen tot zelfs €8700,-. Enne, mocht je een eigen praktijk opzetten kan je salaris zomaar eens nóg hoger uitvallen.