We kunnen ons voor van alles verzekeren in het leven. Heb je een gemotoriseerd voertuig, dan is een verzekering verplicht. Koop je een eigen huis, dan is bijvoorbeeld een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Veel mogelijke verzekeringen die je kunt afsluiten zijn echter niet verplicht. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering, waarmee je alles wat ‘los’ zit in je huis kunt verzekeren. Is het de moeite waard om zo’n verzekering te nemen? We bespreken de voordelen en nadelen.

huis inboedelverzekering
Bron: Pinterest

Waarom géén inboedelverzekering nemen?

Laten we eerst beginnen met de redenen waarom je géén inboedelverzekering zou nemen. De meest voor de hand liggende is dat je kunt besparen op maandelijkse vaste lasten door het niet te doen. Er komt immers een maandelijkse premie kijken bij zo’n verzekering. Hoe meer je inboedel waard is, des te hoger die premie wordt. Je inboedel voor een te laag bedrag verzekeren kan bij het laten uitkeren van schade problemen gaan opleveren, en je neemt geen verzekering om op het moment suprême niets uitgekeerd te krijgen. Nu kan dat sowieso gebeuren, want soms kunnen verzekeraars nu eenmaal erg moeilijk doen. Bij schade door terrorisme, oorlog of natuurrampen heb je helaas weinig aan je inboedelverzekering.

Waarom wél een inboedelverzekering nemen?

De belangrijkste reden om wél een inboedelverzekering te nemen, is natuurlijk dat het gemoedsrust oplevert. Als er ingebroken wordt in je woning en je wordt beroofd, dan zorgt een inboedelverzekering ervoor dat je de schade uitbetaald krijgt. Dat geldt ook wanneer je inboedel door brand of overstroming je inboedel beschadigd raakt, wat schade is die fors in de papieren kan lopen. Ook de schoonmaakkosten die in zo’n situatie aan de orde komen, worden gedekt door een inboedelverzekering. En het kost dan wel geld, zo’n inboedelverzekering, maar duur is het niet. Voor enkele euro’s per maand kun je een goedkope inboedelverzekering hebben, en het niet doen levert dan ook nauwelijks een noemenswaardige besparing op.

Je kunt je dus afvragen of de besparing opweegt tegen het niet hebben van de gemoedsrust van vergoeding van schade die behoorlijk kan oplopen. Voor enkele euro’s per maand krijgt je eigenlijk een hele belangrijke verzekering die mede verzekert dan je als het noodlot toeslaat daarna comfortabel kunt blijven leven, in plaats van dat je berooid achterblijft. Want dat is het risico dat je aangaat door geen inboedelverzekering te nemen. En dat voor een behoorlijk beperkte besparing van enkele tientallen euro’s per jaar.