We kunnen er niet omheen: de prijzen voor de producten die we kopen worden steeds hoger. Het leek er even op dat het beter ging vorige maand, maar uiteindelijk was dit maar van korte duur. Deze maand stegen de prijzen van een aantal dingen namelijk wéér. Het houdt nóg niet op met de inflatie.

Inflatie
Bron: Unsplash

Stijgende prijzen

We hebben al ruim een jaar te maken met stijgende prijzen. Hoewel ze in het begin nog niet zo snel stegen, hadden we voornamelijk richting het einde van 2022 last van behoorlijke inflatie. Zo stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek in september dat de inflatie een piek kende. Op dat moment hadden we te dealen met een inflatie van 14,5%. Hoewel de prijzen daarna weer iets daalden, bleven ze alsnog hoog. Zo waren de de prijzen in december alsnog maar liefst 9,6% duurder dan in december het jaar ervoor. Sommige producten stegen zelfs met wel 30% in prijs!

Aan de betere hand

Toch leek het er even op dat het een stukje beter ging. Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet onlangs weten dat de inflatie in maart zelfs afnam tot maar 4,4% op jaarbasis. Helaas was het maar van korte duur, want nu blijkt dat we er juist weer op achteruit gaan. Maar waar ligt dat dan aan?

Helaas zijn de energieprijzen het afgelopen jaar enorm gestegen. Uiteindelijk zien we dit niet alleen terug in de rekeningen van de verwarming, maar ook in de producten die we kopen. Producenten hebben namelijk ook energie nodig om de producten te kunnen blijven produceren. Zij maken meer kosten en berekenen deze uiteindelijk door in de prijs van de producten. Hoewel de prijzen van energie nu weer dalen, merken we dit niet meteen in onze portemonnee. Dat gaan we pas over een tijdje merken.

Deze dingen werden nóg duurder

Helaas hebben we dus nog steeds te maken met inflatie en dat merken we dan eigenlijk op alle fronten wel een beetje. Zo stegen de prijzen in de supermarkt met 13,2%, maar dat was niet alles. Ook industriële goederen stegen met 8,3%. Er was gelukkig ook nog iets dat goedkoper werd! De energie daalt namelijk zoals we net al even zeiden. Vorige maand daalden de prijzen al met 28%, maar deze maand daalde het wederom met 22%. Goed nieuws dus!