Aanstaande woensdag gaat International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) weer van start in onze hoofdstad. Een must voor documentaire liefhebbers! Jaarlijks kun je tijdens het festival ruim 300 creatieve documentaires zien op verschillende locaties en bioscopen in de stad. Het unieke aan IDFA is dat ze internationale films tonen in allerlei genres. Op de website van het Documentary Filmfestival kun een documentaire zoeken op naam, onderwerp, via het blokkenschema of op locatie. Wij geven je alvast vier tips van docu’s die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

IDFA

Craigslist Allstars

Deze Finse documentaire gaat over de beruchte datingsite Craigslist. Samira Elagoz ontmoet via die site een bonte stoet mannen: een goochelaar, een exhibitionist, een sadistische videokunstenaar, een softporno-regisseur en meer. Open en bloot, in een cinéma vérité-stijl die is geüpdate voor het YouTube-tijdperk, filmt ze haar eerste ontmoetingen. Samira Elagoz plaatst zichzelf in een positie waarin ze het onderwerp wordt van de mannelijke blik; maar ze beantwoordt die blik met haar camera.

Tower

Vijftig jaar geleden vond de eerste school shooting in de VS plaats met als gevolg 13 doden en 32 gewonden. Vanaf de klokkentoren op het hoofdgebouw wordt het vuur geopend op willekeurige voorbijgangers aan de Texas University in Austin. In deze documentaire kijken slachtoffers en getuigen voor het eerst terug op dit drama. Het verhaal wordt indringend in beeld gebracht met animatiebeelden afgewisseld met archiefmateriaal. Een fascinerend verslag van een tragedie die in de Amerikaanse historie geen uitzondering is gebleven.

tower-documentary-film-femfem

Prison Sisters

In Afghanistan zat Sara samen met beste vriendin Najibeh in een vrouwengevangenis omdat ze op zeventienjarige leeftijd er met haar vriendje vandoor was gegaan. Als alleen Sara vrijgelaten wordt vraagt ze asiel aan in Zweden. Ze raakt gewend aan een land waar vrijheid voor vrouwen normaal is. Echt vrij is ze echter nooit: ze voelt zich verbonden met Najibeh, en maakt zich zorgen over haar lot. Sara begint vanuit Zweden een zoekactie naar Najibeh en hoort al snel het nieuws dat Najibeh gestenigd is.

Beauties of the Night

In Beauty’s of the Night volgen we vijf inmiddels bejaarde Mexicaanse showgirls die terugblikken op hun gloriejaren in de jaren zeventig. Ze waren stuk voor stuk grote sterren in een wereld van glamour, make-up, glitters en veren. Een eerbetoon aan het verleden maar ook het verval van deze vijf vooruitstrevende vrouwen.

beauties-of-the-night-documentary-filmfestival-femfem

IDFA is er van 16 tot 24 november. Let er wel op dat IDFA enorm populair is en dat je er dus snel bij moet zijn om een kaartje te kopen. Voor het complete programma, het laatste festivalnieuws en kaartjes ga je naar de website van IDFA.
Toch liever thuis een docu checken? Kijk dan eens naar een van deze.