Het jaar 2018 loopt alweer op z’n eind. Een jaar vliegt zo voorbij, en toch lijken sommige gebeurtenissen alweer van zo lang terug te zijn. Op basis van waar het grootste deel van Nederland afgelopen jaar naar zocht op het internet, blikken wij samen met jou terug op alle maanden van 2018. Wat weet jij nog van deze gebeurtenissen? Tijd voor wat ‘o ja-momentjes’.

Schermafbeelding 2018-12-27 om 14.58.38
@johnschno

What was new?

Januari
Januari stond in het teken van de Mol, Barbie en carnaval. Gevolgd door een flinke storm op 18 januari. Op die dag overspoelden de stormvideo’s en berichten over stormschade het internet. Wegwaaiende mensen en vrachtwagens, het dak dat van een woning werd gerukt en een pont die niet naar de kant kwam… Weet je nog? Ook de Luizenmoeder, de Australian Open en Rapper Sjors hadden veel hits.

1. Wie is de Mol?
Op 6 januari begon het 19e seizoen van Wie is de Mol. Reden genoeg voor velen om het internet op te gaan en te Googelen naar hints over wie de Mol is. En vooral om uitzendingen terug te kijken. Kandidaten waar veel naar gezocht werd die maand? Olcay Gulsen, Loes Haverkort, Emilio Guzman en Ruben Hein. Die laatste werd uiteindelijk winnaar van het programma.

2. Barbie
Op 12 januari kwam het nieuws naar buiten dat Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, met spoed was opgenomen in het ziekenhuis. Dat zorgde voor bezorgde en waarschijnlijk vooral ook nieuwsgierige mensen. Zo werd er veel gezocht op ‘Barbie ziekenhuis’ en ‘Wat is er met Barbie?’. Vooral in Zuid-Holland, haar provincie, zochten mensen naar informatie over de gezondheidssituatie van de Oh Oh Cherso-ster.

3. Carnaval
Zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari was het in het zuiden van ons land weer tijd voor het feest van het jaar: carnaval! Dat betekent elk jaar weer bier, praalwagens en heel veel verklede feestgangers. En daarom was het een maand voor carnaval tijd om op zoek te gaan naar de meest originele outfits. Of niet? Volgens de zoekresultaten zouden er veel (dronken) cowboys, ninja’s, cheerleaders, hippies, unicorns en mensen in onesies hebben rondgelopen. Vooral in Limburg en Noord-Brabant zochten internetters naar carnaval. In Flevoland en Friesland hebben ze op internet de minste interesse in dit feest.

Februari
Deze maand hebben internetters hun data vooral ingezet om informatie in te winnen over de Olympische Winterspelen, Valentijnsdag en Temptation Island 2018. Ook The Voice of Holland en Formule 1 kregen veel aandacht.

1. Olympische Winterspelen
Tijdens een groot deel van februari, 9 tot en met 25 februari, werden de Olympische Winterspelen gehouden in Pyeongchang, Zuid-Korea. Nederland sleepte hier in totaal 20 medailles in de wacht: 8 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen. Die medaillespiegel (ranglijst) zochten veel Nederlanders in die periode via Google. Schaatsen was de populairste sport. Vooral Friezen waren nieuwsgierig naar de Winterspelen.

2. Valentijnsdag
Februari is de maand van de liefde; op 14 februari is het Valentijnsdag. Geliefden gingen rond die tijd op zoek naar quotes, gedichten, cadeaus en boeketten. Het zoekwoord ‘Sevgililer Günü’ werd ook veel gebruikt; Valentijnsdag in het Turks. Waar zitten de grootste romanticussen? Friesland en Zuid-Holland. In Limburg en Groningen werd het minst gezocht naar Valentijnsdag. Maar wie weet schudden ze daar zelf gedichten en cadeau-inspiratie uit de mouw. Heel op tijd waren we overigens niet met Valentijn, gezien er op 14 februari zelf het meest op deze term werd gezocht.

3. Temptation Island 2018
Haaks op die liefde van Valentijnsdag staat Temptation Island. Het sensationele programma waarin vier stellen de verleiding (ook wel ‘de ultieme relatietest’) aangaan in een utopisch resort met verleiders en verleidsters, veel alcohol en feesten. In het afgelopen seizoen, dat in februari van start ging, overleefde slechts 1 koppel de test. Het concept is goed voor drama, drama en nog meer drama. En dat Nederland dit interessant vindt, blijkt wel uit de zoekresultaten. Vooral in Zeeland en Overijssel zochten internetters naar Tim- eh… Temptation. In Noord-Holland en Friesland hadden mensen het minst zin in liefdesdrama’s van anderen.

Maart
Maart is de maand van de lokale verkiezingen, de belastingaangifte, Pasen, het vooruitzetten van de klok, Formule 1 en wederom… Temptation Island.

1. Lokale verkiezingen
Op 21 maart 2018 vonden de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen plaats. Om zich hierop voor te bereiden, raadpleegden veel mensen de StemWijzer. Veel mensen waren vervolgens nieuwsgierig naar de uitslagen, want vooral de exitpoll, opkomst en verkiezingsuitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum werden gegoogled. Welke partij was de winnaar in jouw gemeente?

2. Belastingaangifte
De belastingaangifte is elk jaar weer een terugkerend ‘dingetje’. Deze aangifte moet je uiterlijk voor 1 mei doen. Maar wie voor 1 april z’n belastingaangifte doet, profiteert van twee voordelen. Je krijgt eventueel teveel betaalde belasting eerder op je rekening gestort en als je moet bijbetalen, dan krijg je 4 maanden extra om dit te doen. Daarom werd er al in maart naar de belastingaangifte gezocht. De meeste mensen zoeken in deze periode naar informatie over DigiD, uitstel van aangifte, wanneer je de aangifte precies moet doen, loonheffingskorting, studieschuld en het online doen van aangifte.

3. Pasen
Op de derde zondag van april, en de maandag daarna was het weer Pasen. Een Christelijk feest, waar ook atheïsten naar uitkijken. Veel Nederlanders zijn namelijk vrij met Pasen. Waar waren we gezamenlijk het meest nieuwsgierig naar tijdens deze twee feestdagen? De openingstijden van supermarkten, wat er te doen was en of er Paaskleurplaten waren.

April
April is meestal de maand van Koningsdag, maar dit jaar moest Willem-Alexander plaatsmaken voor Avicii. De jonge dj maakte een eind aan zijn leven, en dat bracht de gemoederen, en het internet, flink in beweging.

1. Avicii
Het zal je daarom waarschijnlijk niet verrassen dat Avicii op nummer een staat. In deze lijst helaas niet met een hit. Op 20 april kwam het nieuws naar buiten dat Avicii was overleden. Weet jij nog waar je was op het moment dat je dat hoorde? De dood van deze jonge dj maakte veel los en Twitter lag plat. Zo’n 2 weken werd er veel geschreven over de doodsoorzaak, het handelen van zijn manager en hoe zijn succes hem te veel was geworden. Informatie over de doodsoorzaak, zijn zelfmoord en zijn Instagram werden veel gezocht. Ook True Stories, de documentaire over zijn carrière, werd veel gezocht. Deze docu was net een maand voor zijn overlijden op Netflix geplaatst.

2. Koningsdag en Amalia
Op 27 april werd koning Willem-Alexander 51 jaar, en dat betekende dat het weer tijd was voor feest, een optocht, vuurwerk, allerlei dingen om te doen en heel veel oranje. Naar die eerste drie zochten mensen op het internet. Ook de zoekopdracht ‘Amalia’ kwam veel voor. Negatieve uitingen over het uiterlijk van prinses Amalia waren namelijk het gesprek van de dag op social media. Er ontstond veel ophef over. Een groot deel van Nederland had daar namelijk uiteraard iets over te zeggen.

3. PSV
Op 15 april waren er heel veel mensen met interesse in PSV, met name in Noord-Brabant. Wat gebeurde er die dag? Om 16:45 uur begon in het Philips Stadion de wedstrijd tegen Ajax. PSV won deze met 3-0. Veel mensen wilden de wedstrijd streamen, weten wat de tussenstand was en de samenvatting kijken.

Mei
In deze maand kregen veel mensen last van hooikoorts, werd Moederdag gevierd, deden veel middelbare scholieren examens, en begon het festivalseizoen. Maar het meest interesse was er naar de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle, het songfestival en Ramadan.

1. Harry en Meghan
Op zaterdag 19 mei stapten prins Harry en (voormalig) Suits-actrice Meghan Markle in het huwelijksbootje. En schijnbaar waren niet alleen inwoners van Groot-Brittannië nieuwsgierig naar deze speciale dag. Deze dag werd er massaal gezocht naar livestreams van het huwelijk, de leeftijd van beiden en natuurlijk: de jurk van Meghan. De nuchtere Friezen hadden op het internet de minste interesse in de trouwerij.

2. Eurovisiesongfestival
Dit jaar was de 63ste editie van het Eurovisiesongfestival. Van dinsdag 8 tot en met zaterdag 12 mei streden 43 landen om de titel. Veel mensen zochten naar de uitslag van het Songfestival, de presentatrices en de volgorde van de optredens. Ook zochten mensen naar onze inzending: Waylon. En dan voornamelijk naar hoe laat hij moest optreden en hoeveelste hij uiteindelijk was geworden. Hij schopte het dit jaar voor Nederland tot de halve finale. Hij performde het nummer Outlaw in ’em. Ken je het (nog)? Daarmee scoorde hij minder goed dan in 2014, toen hij met Ilse de Lange 2e werd met het nummer Calm after the Storm. Dit jaar werd hij 18e. Winnaar was Netta Barzilai uit Israël met het nummer Toy.

3. Ramadan
Elk jaar vasten moslims een maand lang tijdens Ramadan. Dit jaar begon deze vastenperiode op 16 mei en eindigde op 14 juni. Waar waren mensen, en vooral waarschijnlijk niet-moslims, in Nederland vooral nieuwsgierig naar rondom Ramadan? Voornamelijk naar wat de eettijden zijn, wat er wordt gegeten, hoe lang Ramadan duurt én wat de regels zijn. Vooral in Noord-Holland was er veel interesse in dit feest, terwijl Friezen en inwoners van Drenthe hier weinig omkijken naar hadden.

Juni
In juni werd er veel interesse getoond in de staking van het openbaar vervoer die op 27 juni van start ging. Maar het meest werd internet gebruikt om informatie in te winnen over het WK voetbal, Pinkpop en Vaderdag.

1. Wereldkampioenschap voetbal 2018
Eens in de 4 jaar kunnen we genieten van het WK voetbal. Vooral als Nederland het schopt tot na de voorrondes. Helaas zat dat feest er voor het Nederlands Elftal, en de rest van Nederland, dit jaar weer niet in. Wel konden we lang juichen voor de Rode Duivels van buurland België en haalde Kroatië de finale. Dit jaar begon het maand lang durende WK op 14 juni. Vanaf dat moment werd er veel gezocht naar het schema, de standen, livestreamen en bepaalde landen.

2. Pinkpop
Al bijna 50 jaar trekken veel mensen (zo’n 68.000) tijdens Pinksteren naar Landgraaf voor het popfestival Pinkpop. Vooral de Limburgers zelf hadden interesse in informatie over Pinkpop. Veel internetters zochten naar Pearl Jam, het livestreamen van het festival en het tijdschema. Al zochten de meeste mensen naar informatie rondom het ongeluk met het busje, dat deze editie van Pinkpop een bittere nasmaak gaf.

3. Vaderdag
De derde zondag van juni staat elk jaar in het teken van Vaderdag. Rond die dag was het tijd om het internet te raadplegen voor inspiratie rondom vaderdagcadeaus, gedichten en zelfs vaderdagquotes.

Juli
Deze zomermaand stond in het teken van sport en hitte. In het zwembad, het strand en de weersvoorspelling was veel interesse. Maar vooral de Tour de France, Wimbledon en ventilatoren en airco’s waren top of mind.

1. Ronde van Frankrijk 2018 (Tour de France)
Bijna heel juli stond in het teken van de Tour de France: van 7 tot en met 29 juli werkten wielrenners zich in het zweet tijdens de Grote Ronde. En daar was menigeen benieuwd naar. Vooral naar livestreamen, het klassement, de uitvallers, de rugnummers en de Maastrichtse Tom Dumoulin werd veel gezocht in Google. Hij werd uiteindelijk tweede.

2. Wimbledon
Nog meer sport en Nederlandse topsporters in juli. In de eerste twee weken van deze maand vond dit grandslamtoernooi plaats. Uitslagen, livestreams, Nadal, Djokovic en de (halve) finale waren populaire zoekopdrachten in deze periode. Ook onze eigen Kiki Bertens werd veel bekeken. De tennisster werd op 10 juli uitgeschakeld in de kwartfinale.

3. Ventilatoren en airco’s
Tijdens de koude periodes van het jaar hunker je soms naar de warme dagen. Of toch niet? Het lijkt alweer lang geleden, maar afgelopen juli was er na 3 jaar weer daadwerkelijk sprake van een hittegolf. Van 2 zelfs: van 15 t/m 27 juli (13 dagen!) en van 29 juli t/m 7 augustus. De gemiddelde temperatuur lag in die periodes op 35.7 en 33.9 graden. Begint dat verlangen naar verkoeling van de ventilator alweer te dagen? Je was niet de enige die om wat koelte verlegen zat. Vooral Groningers waren fanatiek op zoek naar ventilatoren en in Limburg zochten ze massaal naar airco’s.

Augustus
Augustus stond, net als juli, flink in het teken van sport. Deze maand was het vooral voetbal dat de boventoon voerde. Al staat een bijzondere zwemtocht op nummer 1.

1. Maarten van der Weijden
Olympisch kampioen en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden zwom in augustus de Elfstedenzwemtocht (200 kilometer). Hij startte zijn zwemtocht op 18 augustus. Na zo’n 55 uur zwemmen, enkele korte rustmomenten en 163 kilometer afgelegd te hebben, moest hij zijn zwemtocht door ziekte staken. Tijdens zijn zwemtocht zamelde hij geld in voor de KWF Kankerbestrijding. In totaal haalde hij uiteindelijk meer dan 4 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Mensen konden zich opgeven om met Van der Weijden mee te zwemmen, wegens een E. colibacterie mocht dan niet doorgaan. Niet iedereen hield zich aan dit verbod. Het zal je misschien niet verbazen dat vooral Friezen interesse hadden in zijn tocht.

2.Eredivisie en PSV
Het eredivisievoetbalseizoen loopt van augustus tot en met mei. Op 10 augustus trapte PEC het seizoen af tegen Heerenveen. Van alle eredivisieteams werd er vooral veel naar PSV gezocht. Dat gebeurde (uiteraard) voornamelijk in Noord-Brabant. Uitslagen, Studio Sport, samenvattingen en eredivisie gemist waren de meest voorkomende zoekopdrachten in deze periode.

3. UEFA Champions League
In september begon de UEFA Champions League. Daaraan gingen de voorrondes vooraf, en die waren in augustus. Voetbalfans konden hun lol dus niet op in deze maand. De zoekopdrachten tonen aan dat er vooral interesse was in de live loting, wanneer deze loting was, de deelnemers, de tussenstand, het wedstrijdschema en de kaarten voor wedstrijden. Vooral mensen in Noord-Brabant en Utrecht waren benieuwd, die in Drenthe en Friesland het minst.

September
In september begint elk jaar weer de zoektocht naar warmere kleding; jacks, truien, laarzen… Het is duidelijk dat in september ook de koudere periode werd ingezet. De zoekterm ‘Jack’ stond dan ook eigenlijk in de top 3. Naast gezochte merken en winkels waar deze jacks te koop zijn, is er niet veel over te zeggen. Vandaar dat de zoekopdracht naar de jassen is vervangen door die naar Glennis Grace. Gefeliciteerd, Glennis.

1. FIFA
Op 28 september kwam de game FIFA 19 uit. Gamers zochten in aanloop naar de release vooral naar FUTBIN, de website waarop je alles vindt wat je wilt weten over FIFA. Maar ook werd er gezocht naar de FUT-app (FIFA Ultimate Team-app, die een week voor het spel uitkwam en waarmee je alvast wat minder goede spelers kon ontvangen), de spelers en nog belangrijker: de releasedatum van het spel.

2. Oss
De meest verschrikkelijke zoekopdracht in dit hele jaaroverzicht is waarschijnlijk die naar Oss en het Stint-ongeluk. Op 20 september kwamen vier jonge kinderen in Brabant om het leven en raakte een meisje en de 32-jarige begeleidster van het kinderdagverblijf zwaargewond. Het meisje was na een paar dagen buiten levensgevaar. Het was en is een drama dat heel Nederland bezighield en -houdt. De veiligheid van de Stint werd de afgelopen maanden flink onder de loep genomen. Op 13 december werd de Stint niet veilig genoeg geacht, en daarom mag deze voorlopig niet de weg op.

3. Glennis Grace en Lubach
Lubach besprak in september het meedoen van Glennis Grace aan America’s Got Talent. Daarin gaat het over de manier waarop ze haar daar neerzetten, en uiteraard werd het verhaal belachelijk gemaakt. Het satirische filmpje over de aanloop naar haar carrière zorgde voor ophef. Mensen vroegen zich zelfs af of het filmpje het winnen van de finale in de weg zou staan. Ze werd uiteindelijk tweede. Maar dat we het filmpje konden waarderen, bleek wel uit de zoekopdrachten van die maand.

Oktober
Deze maand staat in het teken van het Halloweenfeest, het verzetten van de klok en kerstmis. Ja echt, kerstmis. Waarom dat is, lees je zo.

1. Halloween
Halloween wordt in Amerika al jaren op 31 oktober gevierd, maar het feest lijkt ook steeds meer te leven in Nederland. Wel voornamelijk een paar dagen voor het feest; op 27 oktober en de 31ste zelf werd er actief gezocht. Voornamelijk naar Halloweentraktaties, -kleurplaten, -schmink, -muziek, -versiering, het maken van pompoenen en de oorsprong van het feest. Halloween lijkt het meest te leven in het deel van Nederland dat wel van een verkleedfeestje houdt; Limburg en Noord-Brabant.

2. Zomertijd (wintertijd)
Op zondag 28 oktober was het weer tijd om de klok een uurtje terug te zetten. De winter- en zomertijd waren een veelbesproken onderwerp; niet iedereen was het eens met het verzetten van de klok. Vooral op 27 oktober werd er veel gezocht naar de wintertijd, en dan vooral naar of de klok nou voor- of achteruit moest.

3. Kerstmis
Twee maanden voor kerstmis lijkt Nederland al erg bezig met de kerstdagen. Kaarten voor The Christmas Show (22 en 23 december) en Heel Holland Zingt Kerst werden veel gezocht, waarschijnlijk door de kaartverkoop. Maar ook de vraag: ‘Wanneer is het kerst?’, Eerste en Tweede kerstdag en de kerstklassieker: Feliz Navidad werden vaak door de zoekmachine heen gehaald.

November
Dat het deze maand Black Friday was en dat Sinterklaas en Kerst voor de deur staan, blijkt wel uit de zoekopdrachten van november. Veel winkels komen voorbij in de zoekresultaten. Maar vooral Sinterklaas, Black Friday en de zorgverzekering hadden de interesse van het grootste deel van Nederland.

1. Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal staat met stip op nummer 1. Ook Sinterklaas en de landelijke intocht(en) krijgen deze maand veel aandacht. Een groot deel van Nederland slaat in deze periode weer aan het rijmen, want de rijmmachines worden flink geraadpleegd. Zo is Mick’s Rijmwoordenboek elk jaar weer ontzettend populair.

2. Black Friday
Op vrijdag 23 november was het Black Friday. Ook in Nederland. Er werd rondom dat onderwerp vooral gezocht naar (web)winkels en hun Black Friday-acties. PostNL draaide overuren en winkels waren overvol. Iets kopen met korting geeft positieve gevoelens, omdat het een dopamineshot in je hersenen geeft. Daar wordt met Black Friday flink op ingespeeld. Ben jij nog blij met de aankopen die je hebt gedaan?

3. Zorgverzekering
Halverwege november begint de periode waarin je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering en zorgverzekeraar. Daar lijken veel mensen zich bewust van te zijn. Logisch, want welk medium je ook gebruikt; er komt in deze periode altijd wel een reclame van een zorgverzekeraar langs. Het internet werd in november al veelvuldig geraadpleegd voor informatie over specifieke zorgverzekeraars, de goedkoopste zorgverzekering, het vergelijken van zorgverzekeringen en het eigen risico.

December
December is bijna afgelopen, maar oud en nieuw ligt nog in het verschiet. Er staat ons nog een dag vol oliebollen, champagne en vuurwerk te wachten. De zoekresultaten zullen dus, uitgaande van de zoekresultaten van vorig jaar, zeer waarschijnlijk nog kunnen worden aangevuld met ‘3FM Serious Request’, ‘Nieuwjaar’, ‘Vuurwerk’ en ‘Oudejaarsavond’. De Top 2000 stond vorig jaar wel op nummer 1, gevolgd door Serious Request en Rico Verhoeven.

1. Top 2000
In de laatste anderhalve week van december, willen veel mensen graag weten wanneer de Top 2000 begint, de stemlijst zien of invullen en weten of hun favoriete hitje in de Top 2000 staat. Voor iedereen die het nog wil weten: de Top 2000 gaat op 25 december van start om 8 uur ’s morgens en eindigt 31 december precies klokslag 12 uur; dus op het moment dat het nieuwe jaar van start gaat.

2. Kerstboom
Op 8 december was de zoektocht naar kerstbomen op z’n hoogtepunt. Sinterklaas is net weer onderweg naar Spanje, dus het is weer tijd om een kerstboom in huis te halen. Er werd vooral gezocht naar de mogelijkheid om een kerstboom te kopen bij bepaalde winkels, kerstverlichting, -versiering, -kleden en -manden, de kunstboom, de oorsprong van kerst én een allergie voor de kerstboom.

3. Kerstmis
Net als in oktober, staat kerstmis in december in de top 3. Wel zijn er in deze maand andere zoekintenties. Zoals PostNL, kerstgerechten, PLUS-reclame, kerstwensen en Kerst met de Kuijpers.