Langzamerhand wordt het steeds kouder, de winterjassen gaan aan, de mutsen gaan op en de verwarming moet weer op standje tropisch. Toch heb je het, ondanks al die wintermaatregelen nog steeds constant koud. Maar hoe komt dat, en nog belangrijker wat kun je ertegen doen?

Winter kou
Photo by Alex

Je bent vrouw

Dit klinkt natuurlijk als het ideale excuus dat je kunt gebruiken als je partner (of je mannelijke huisgenoot) en jij weer eens strijden om de temperatuur in huis. Maar, het is echt waar! Wij vrouwen hebben het door onze vrouwelijke hormonen sneller koud. Onze hormonen beïnvloeden namelijk onze lichaamstemperatuur en tijdens onze menstruatie kunnen we zelfs een graadje kouder zijn dan normaal! Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen minder spiermassa dan mannen, maar daar kom ik zo op terug.

Je hebt te weinig spieren

Je spieren zorgen ervoor dat je stofwisseling (metabolisme) op gang blijft en daardoor wordt je lichaam weer warm. Mannen hebben over het algemeen meer spieren dan wij vrouwen, daarom leggen wij onze koude handen maar al te graag onder hun t-shirt! Mocht je het dus steeds koud hebben en nog niet sporten, give it a shot! Slechter zul je er sowieso niet van worden.

Je drinkt niet genoeg

Misschien had je hier niet direct aan gedacht, maar genoeg drinken is erg belangrijk voor het vochtgehalte van je lichaam. Per dag moet je twee liter water drinken. Als je genoeg drinkt zit er meer vocht in je lichaam en op die manier hou je de warmte ook weer beter vast. Als je een tekort aan vocht hebt is je lichaam veel gevoeliger voor kou, en dat zou de reden kunnen zijn dat jij die wintermaanden constant zit te bibberen.

Je slaapt niet genoeg

Als je slecht of weinig slaapt, krijg je als het ware een “storing” in het deel van je hersenen die je lichaamstemperatuur regelt. Door een tekort aan slaap wordt ook je stofwisseling trager. Het nadeel daarvan is dat je lichaam zich minder goed op temperatuur kan houden. Ga voortaan op tijd slapen en zorg er ook voor dat je in een ritme zit, dan wordt je vanzelf moe en heb je het uiteindelijk weer minder koud!

Lees ook: Zo kom jij die koude winter dagen lekker warm binnen door