Iedereen is wel eens jaloers. Het hoort er nou eenmaal bij en het is menselijk. Toch is het soms erg moeilijk om dit onder controle te houden en om te voorkomen dat dit een groot deel van je leven gaat overnemen. Een beetje jaloezie is niet erg, maar het moet niet te gek worden.

12534272_557145497776622_291406811_n

Jaloezie hoort erbij

Jaloezie is een emotie die je niet kunt onderdrukken. Het kan juist ook een positieve eigenschap zijn, omdat je meer gemotiveerd raakt om opzoek te gaan naar dingen. Als je weet dat dit er nou eenmaal bij hoort, kan je hier op een andere manier mee omgaan.

Werk aan je zelfvertrouwen

Wist je dat een gebrek aan zelfvertrouwen zich vaak uit in jaloezie? Als je jezelf mooi vind zoals je bent, heb je minder snel de neiging om te wantrouwen en ben je niet zo snel ongerust over wat hij of zij doet. Schaam je niet voor je jaloerse gevoelens. Het is normaal.

Leef in het nu

Leef in het nu! Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om dagen van te voren te piekeren over wat je partner of vriendinnen gaan doen, maar het is zonde van je tijd. Wat erg kan helpen om je jaloerse gedachtes tegen te gaan is mediteren. Je zet op deze manier je gedachtes even uit en je hoeft alleen te focussen op het hier en het nu.

Stel je verwachtingen bij

Je stelt hoge eisen aan jezelf en je wilt overal in uitblinken. Hier wordt je echter niet gelukkig van. Probeer daarom realistisch te gaan nadenken. Je hoeft niet overal de beste in te zijn of er het mooiste uit te zien. Een ander verwacht dit niet van je, dus waarom zou je dit zelf wel doen? Maak het jezelf niet zo moeilijk!

Probeer iemand niet te veranderen

Het is heel belangrijk om iemand niet te willen veranderen. Dit kan leiden tot irritaties. Accepteer iemand zoals hij is, ook al probeert hij voor jou te veranderen. Wanneer je het gevoel hebt dat je er echt niet meer mee kunt leven, moet je jezelf afvragen of je de relatie moet voortzetten of leren dingen te accepteren.

Lees ook: waarom we af en toe een enorme bitch tegen onze partner kunnen zijn.