Je vriendin vertelt vol enthousiasme over haar werk en wat voor toffe dingen ze mag doen. Eigenlijk wil je blij zijn voor haar, maar stiekem ben je heel jaloers op haar leven. Gelukkig is dit heel normaal. Wij vertellen je waar dit vandaan komt en waarom het oké is als je zo nu en dan jaloers bent.

jaloers-beste-vriendin-femfem

Het is niet slecht om jaloers te zijn

In onze hedendaagse cultuur hebben we nog steeds het gevoel dat het slecht is om jaloers te zijn, we voelen ons er schuldig en een slecht persoon door. Maar waarom? Eigenlijk is het slechts een teken dat je zo blij bent voor haar, dat jij ook wilt wat zij heeft. Je beste vriendin spreek je heel veel, over de leuke en minder leuke dingen. Maar wanneer jij de leuke dingen hoort, kun jij alleen maar denken aan hoe graag jij dit ook wilt, terwijl je vergeet dat je zelf ook heel veel leuke dingen meemaakt. Alleen misschien op andere vlakken.

Jaloezie helpt je herinneren wat je wilt

Wanneer je terugdenkt aan de momenten dat je het meest jaloers was, zul je je realiseren dat dit waarschijnlijk niet de momenten waren waarop jij je optimaal gelukkig voelde. Misschien had je net een tegenslag gehad, terwijl je vriendin je vertelt dat ze promotie heeft gekregen. Je kunt niet blij zijn voor haar, omdat jij met die tegenslag in je hoofd zit. Jaloezie wordt meestal beïnvloed door hoe jij zelf in het leven staat op dat moment. Vaak heeft het te maken met wat we beschouwen als een tekort in ons eigen leven. Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, dat is heel normaal en het kan je helpen je eigen waarden te ontwikkelen. Maar wanneer je alsmaar het gevoel hebt dat je niet zoveel kunt bereiken als je vriendin, of altijd in vergelijking niet tevreden bent, kan dit jaloezie tot gevolg hebben. Het hebben van een vriendin waar we vaak jaloers op zijn, kan er juist voor zorgen dat je persoonlijk nog meer geïnspireerd en gemotiveerd raakt.

Social media maakt ons jaloers

Het enige dat je op Instagram voorbij ziet komen zijn foto’s van je vriendin haar super romantische vakantie op de Malediven, terwijl jij vanachter je bureaustoel naar de stromende regen buiten staart. Het is bewezen dat wanneer we social media gebruiken om ons eigen leven te vergelijken met dat van onze vrienden, we jaloers worden en zelfs symptomen van een depressie kunnen krijgen. Iedereen plaatst alleen de leuke en mooie momenten uit het leven op social media, maar we hebben nogal eens de neiging dit te vergeten. Aangezien je beste vriendin steeds bovenaan in je tijdlijn voorbijkomt, kun je het bijna niet ontwijken. Maar we vergelijken enkel onze levens op dat moment. Misschien ga jij over een maand wel op een heerlijke vakantie en dan is zij juist hard aan het werk.

via GIPHY

Het gaat om balans

Natuurlijk is het fijn wanneer je beste vriendin enthousiast vertelt wat haar vriend allemaal voor lieve dingen voor haar doet. Maar wanneer het te veel wordt, mag je dit best laten blijken. Niet door bitchy te reageren, maar gewoon door het gesprek naar jou toe te draaien of subtiel te zeggen dat je heel blij voor haar bent, maar dat jij je er niet gelukkiger door gaat voelen. Wanneer dit op veel vlakken het geval is en alles van je beste vriendin jou jaloers maakt, moet je misschien nagaan hoe goed jullie vriendschap is. Vriendschappen zijn gemaakt op het feit dat twee personen elkaar als gelijken zien. Wanneer je vriendin alsmaar pronkt over haar mooie leven, maar ze nooit naar jouw verhalen luistert, is ze misschien toch een minder goede vriendin dan je denkt.

Heb je juist last van jaloezie in je relatie? Zo voorkomen jij en je partner te veel jaloezie.