Laten we beginnen met het feit dat jaloezie op zich niet iets is dat je volledig uit je relatie zou moeten willen verbannen. Het is af en toe juist heerlijk om jaloers te zijn. Hetzelfde geldt voor het gevoel dat je partner jaloers is. Daardoor wordt namelijk weer even bevestigd dat jullie dol zijn op elkaar en dat jullie elkaar niet willen verliezen. Maar té veel jaloezie in je relatie is niet goed. Daardoor krijgt een van jullie op den duur misschien het gevoel dat hij of zij ‘opgesloten’ zit. Ook kan er daardoor veel ruzie ontstaan. Wil je voorkomen dat (een van) jullie te jaloers wordt? Wij vertellen hoe jullie als stel dat voorkomen.

1. Neem de tijd voor elkaar en laat zien dat jij je aangetrokken voelt tot je partner

Dat geldt ook voor de keren dat hij er niet op en top uit ziet. Vertel hem juist eens wanneer hij wakker wordt of net onder de douche vandaan komt hoe goed dat hij eruit ziet. Het zijn namelijk juist die momentjes die geen enkele andere vrouw van hem ziet. Wanneer je laat zien dat jij je op zo’n moment nog steeds aangetrokken voelt tot hem, zal dit hem het gevoel geven dat jullie relatie echt onvoorwaardelijk is.

Made for each other

2. Stel hem gerust wanneer hij zich onzeker voelt

Wanneer er een situatie ontstaat waarbij een van jullie twee zich oncomfortabel of onzeker voelt, bespreek het dan zo snel mogelijk. Wanneer hij zit met zo’n ‘probleem’, stel hem dan zo goed mogelijk gerust. Zelfs wanneer het lijkt of dat hij jou ergens van beschuldigd. Schiet dan niet meteen in de verdediging maar luister goed naar hem, verplaats je in hem en stel hem gerust.

3. Herinner jezelf aan het verschil tussen intimiteit en aantrekkingskracht

Natuurlijk kan hij zich aangetrokken voelen tot die knappe vrouw op zijn werk of tot die leuke chick in de kroeg. Aantrekkingskracht is simpelweg een bepaald gevoel dat onmiddellijk tussen twee mensen kan ontstaan: vergelijkbaar met de werking tussen twee magneten. Dit in tegenstelling tot intimiteit. Intimiteit ontstaat niet zomaar opeens. Er kan een hele tijd voorbij gaan voordat je je daadwerkelijk bij iemand op je gemak voelt en je op een andere manier bloot durft te geven dan enkel fysiek en voordat je écht intiem met iemand kan zijn. Herinner jezelf hieraan als je denkt dat je partner met iemand anders flirt. Bij haar voelt hij zich misschien even aangetrokken, met jou is hij echt intiem. Als je jezelf hieraan herinnert kun je makkelijker met jaloezie omgaan wanneer dit opspeelt. En daar worden jullie samen sterker van.