Je hebt de tijd van je leven, chillen op het strand aan de andere kant van de wereld, op avontuur in de jungle en ultiem genieten tijdens een plaatselijke muziekavond. Helaas komt aan alles een eind. En misschien wel het meest vervelende van het feit dat je vakantie voorbij is, is dat je van te voren al weet dat je de komende dagen last gaat hebben van die verschrikkelijke jetlag. Maar niet met deze tips.

1. Wees flexibel in de dagen voor vertrek

Het is natuurlijk super goed om dagelijks een vast schema aan te houden wat betreft eten en slapen. Maar dit zal er wel voor zorgen dat je, wanneer je in een andere tijdzone komt, hier extra last van zult krijgen. Probeer de dagen voordat je naar je verre bestemming gaat (of terugkomt) wat flexibeler te zijn. Ga eten op de tijden dat jij honger hebt en ga iets later naar bed dan normaal. Of probeer alvast meer in de routine van het land van bestemming te komen. Op deze manier ‘rek’ je jouw dag en wordt jouw biologische klok wat flexibeler.

2. Voorkom stress

We kunnen nog al eens stressen om het feit of we alles wel in onze koffer hebben gestopt en omdat we eigenlijk dat ene paar schoenen ook nog mee willen nemen, maar het simpelweg niet meer past. Stress put je uit en zal dus ook niet echt werken om een jetlag tegen te gaan. Zorg dat je de dag voor vertrek voldoende slaap hebt gehad, zodat je fris en fruitig op het vliegveld staat.

3. Drink voldoende water

Water houdt je gehydrateerd en voorkomt duizeligheid en vermoeidheid. Het is ontzettend droog in een vliegtuig. Wanneer jij zorgt dat je voor, tijdens en na je vlucht voldoende water drinkt, zul je je opgewekter voelen. Bovendien zul je hierdoor ook wat vaker naar het toilet moeten, waardoor je je benen even kunt strekken, wat je ook weer even wakker schudt.

4. Vermijd koffie en alcohol

Het kan heel verleidelijk zijn om even een kopje koffie te halen, omdat je nog zo lang moet vliegen. Maar dit kun je beter niet doen. Koffie en alcohol drogen je lichaam juist uit, waardoor de kans op vermoeidheid, hoofdpijn en uitdroging groter is. Ga dus lekker voor een flesje water.

jetlag-voorkomen-femfem

5. Klokken verzetten

Wij mensen zijn rare wezens. Wanneer we zouden zien dat het lunchtijd is, hebben we plots honger. Zet je smartphone en je horloges daarom vóór je vlucht al op de tijd van je bestemming. Zo zie je onbewust deze tijden regelmatig voorbijkomen, waardoor het gemakkelijker is om hieraan te wennen.

6. Doe rustig aan

Wanneer jij in een totaal andere tijdzone aankomt, is het verstandig om je geleidelijk aan te passen aan het ritme. Probeer de eerste dagen niet te veel activiteiten te ondernemen. Je lichaam heeft even de tijd nodig om aan dit andere ritme te wennen en dat vergt al veel energie.

Een jetlag voorkomen doe je natuurlijk het beste door gewoon in dezelfde tijdzone te blijven, want in Europa is ook heel veel te beleven! Bekijk bijvoorbeeld deze ultieme surf-roadtrip door Europa voor jou en je vriendinnen.