Het experimenteren met een nieuwe haarstijl kan altijd spannend zijn. Maar wat als die nieuwe stijl kan zorgen voor haaruitval? Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, kan de bekende slick back bun dit effect hebben op je haren. Waarom kun je kaal worden van deze haarstijl en hoe kun je het voorkomen?

sofia richie haarstijl kaal worden
Bron: @sofiarichie

Wat is de slick back bun?

De slick back bun is een haartrend waarbij het haar strak naar achteren wordt gekamd en in een knot of staart wordt vastgebonden. Deze stijl is erg geliefd vanwege de minimalistische en modieuze uitstraling. Tal van beroemdheden en modellen kiezen regelmatig voor deze look tijdens rode loper evenementen en modeshows. Denk bijvoorbeeld aan Hailey Bieber en Sofia Richie Grainge die ons verslaafd hebben gemaakt aan deze trendy knot. Want eh… dit is by far het beste kapsel wanneer je haren eigenlijk al drie dagen lang gewassen moeten worden.

Kritiek op deze haarstijl

Sofia heeft ons ook een tutorial gegeven op TikTok voor deze slick back bun. Deze ging – ofcourse – viral, maar ontving ook bakken kritiek. De ophef ging namelijk over de video die ze geplaatst had, waarin ze laat zien hoe ze haar slick back bun maakt. Ze maakt haar haren nat en stopt er een haarmasker in. Hierna borstelt ze haar strak (heel strak) en maakt ze een knot. Volgers van de influencer hebben hier kritiek op, omdat het helemaal niet goed is om je haren de hele dag in een natte, strakke knot te dragen. Daar komt nog bij: een haarmasker is helemaal niet geschikt om langer dan de aangeraden tijd te dragen. Hierdoor kan je hoofdhuid geïrriteerd raken, waardoor haaruitval het gevolg kan zijn.

@sofiarichiegrainge

Sleek lazy girl bun 🫶🏼

♬ original sound – Sofia Richie Grainge

Waarom kan de slick back bun je kaal maken?

De slick back bun kan er prachtig uitzien bij sommige vrouwen, maar bij anderen kan het juist een kaal effect veroorzaken. Dit komt door verschillende factoren:

Dun haar: als je dun haar hebt, zal het strak naar achteren kammen ervoor zorgen dat je hoofdhuid meer zichtbaar wordt. Hierdoor kan het lijken alsof je minder haar hebt.
Kaalheid aan de voorkant: als je al last hebt van dunner wordend haar of kale plekken aan de voorkant van je hoofd, zal het naar achteren kammen van je haar deze problemen benadrukken en kan het lijken alsof je kaal bent.
Onjuiste techniek: het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het creëren van een slick back bun. Als het haar niet goed wordt vastgemaakt of als er te veel spanning op de haarwortels komt te staan, kan dit leiden tot haarbreuk en dunner wordend haar.

Hoe kun je kaalheid voorkomen?

Er zijn gelukkig manieren om kaalheid te voorkomen als je graag een slick back bun wilt dragen. Hier zijn enkele tips:

Kies voor een losse stijl: in plaats van je haar strak naar achteren te kammen, probeer een lossere variant van de slick back bun. Laat wat plukjes haar loshangen voor een zachtere look die minder nadruk legt op eventuele kalende plekken.
Vermijd strakke elastieken: gebruik geen strakke elastieken of haarspelden die te veel spanning op je haarwortels zetten. Kies in plaats daarvan voor zachtere alternatieven zoals scrunchies of stoffen haarbanden.
Probeer andere haarstijlen: als de slick back bun niet geschikt is voor jouw haartype, probeer dan andere haarstijlen die beter bij je gezicht en haar passen. Er zijn talloze opties om uit te kiezen, dus experimenteer en ontdek wat het beste bij jou past.

Hoewel de slick back bun een modieuze en handige haarstijl is, kan het bij sommige vrouwen zorgen voor haren die kapot worden getrokken of uitvallen. Het is essentieel om rekening te houden met je haartype en eventuele dunner wordende plekken wanneer je deze stijl draagt. Door volumiserende producten te gebruiken, te kiezen voor een lossere variant van de stijl en zachtere elastiekjes te gebruiken, kun je voorkomen dat je haar er dunner van wordt, terwijl je toch kunt genieten van deze look.