Kaas is verslavend. En als we Dr. Neal Barnard mogen geloven, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde, kunnen we kaas eigenlijk ook gewoon zuivelcrack noemen. We eten het op brood, we doen het over onze pasta en we bestellen maar al te graag een kaasplankje. Maar waarom houden we er eigenlijk zo ontiegelijk veel van? Als we de wetenschap mogen geloven is er een verklaring voor onze kaas verslaving.

Kaas verslavend

Het onderzoek

Dr. Neal Barnard is niet alleen de voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde, maar hij is ook auteur van het boek ‘The Cheese Trap‘. Voor zijn boek heeft hij onderzoek gedaan naar onze kaas verslaving. Volgens hem heeft het te maken met het eiwit caseïne in zuivelproducten. Het lijkt namelijk verdacht veel op het pijnstillende medicijn morfine (wat ook zeer verslavend kan zijn) en je hersenen reageren hetzelfde op caseïne als op andere drugs. Ja, caseïne zit natuurlijk in verschillende zuivelproducten, maar vooral heel veel in kaas.

Wat is caseïne nou precies?

“Caseïne is een soort ketting van aminozuren. Wanneer je lichaam deze ketting afbreekt, splitten de schakels niet helemaal,” zegt dr. Barnard. “Ze blijven aan elkaar hangen in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen. Hoe minder van deze onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten,” aldus dr. Barnard.

Afijn, kan jij absoluut níet zonder kaas, dan hebben we een leuke tip voor je. Onze vrienden bij Girlscene hebben namelijk een toko in Amsterdam ontdekt waar je nacho’s kan eten met HEEL VEEL KAAS. Enjoy!