Het nemen van een kat als huisdier kan een geweldige ervaring zijn. Katten zijn trouwe metgezellen en kunnen veel vreugde brengen in ons dagelijks leven. Voordat je echter een kat in huis neemt, zijn er enkele belangrijke zaken die je van tevoren moet regelen. In dit artikel bespreken we de essentiële stappen die je moet nemen om je huis en leven voor te bereiden op de komst van een nieuwe kat.

kat huis dingen doen

Maak je huis kattenvriendelijk

Voordat je je nieuwe huisgenoot verwelkomt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis kattenvriendelijk is. Katten zijn nieuwsgierige dieren en hebben ruimte nodig om te verkennen. Zorg ervoor dat je breekbare voorwerpen veilig opbergt en afgesloten ruimtes creëert waar je kat zich kan terugtrekken. Daarnaast is het belangrijk om giftige planten en huishoudelijke chemicaliën buiten het bereik van je kat te houden.

Schaf de juiste benodigdheden aan

Om je kat comfortabel te laten voelen in zijn nieuwe omgeving, moet je de juiste benodigdheden aanschaffen. Denk hierbij aan een kattenbak, kattenbakvulling, voerbakjes, kattenkrabpaal, speelgoed en een comfortabele slaapplek. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden van tevoren aanschaft, zodat je kat alles heeft wat hij nodig heeft zodra hij thuiskomt.

Bezoek de dierenarts

Het is van essentieel belang om je nieuwe kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor een gezondheidscontrole. De dierenarts zal de kat onderzoeken, vaccinaties toedienen en eventuele gezondheidsproblemen opsporen. Daarnaast is het belangrijk om je kat te laten steriliseren of castreren om ongewenste zwangerschappen en gedragsproblemen te voorkomen. Sluit een kattenverzekering af, zoals bij FIGO om onverwachte kosten te voorkomen.

Verzekering en identificatie

Het is verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten voor je kat. Een verzekering kan financiële zekerheid bieden bij onverwachte medische kosten. Daarnaast is het belangrijk om je kat te voorzien van een identificatiemiddel, zoals een chip of een halsband met een adresplaatje. Dit vergroot de kans dat je je kat kunt terugvinden als hij ooit vermist raakt.

Maak kennis met de voeding van je kat

Katten hebben specifieke voedingsbehoeften, dus het is belangrijk om je hierin te verdiepen voordat je je kat in huis neemt. Praat met de dierenarts over het juiste dieet en zorg ervoor dat je de juiste voeding in huis hebt voordat je kat arriveert. Houd er rekening mee dat katten vaak kieskeurig kunnen zijn als het gaat om voedsel, dus het kan even duren voordat je de juiste voeding hebt gevonden die je kat lekker vindt.

Maak afspraken voor de verzorging van je kat

Zelfs als katten bekend staan om hun onafhankelijkheid, hebben ze nog steeds dagelijkse verzorging nodig. Dit omvat het borstelen van hun vacht, het knippen van nagels, het schoonhouden van de kattenbak en het geven van genoeg aandacht en speeltijd. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt in je dagelijkse routine om aan deze behoeften te voldoen.