Hoe lekker de kattenmand, de bank of de loungestoel ook ligt, je kat kiest áltijd het meest onhandige slaapplekje uit om een dutje te doen. Of het nou je laptop, je schoolboeken of je gestreken kleren zijn: je kat gaat er gewoon met zijn dikke kont op liggen. Erg comfortabel ziet het er niet uit, maar waarom doen ze het dan? We got the answer!

@reproduces Weheartit
@reproduces Weheartit

1. Ze proberen warm te blijven

Katten hebben allerlei trucjes om op een gezonde lichaamstemperatuur van 38.9°C te blijven. Eentje daarvan is het gaan liggen op de spullen waar jij net op dat moment mee bezig bent. Omdat jij de spullen vast hebt gehouden, komt er namelijk warmte vanaf. Dat jouw warme laptop na een halve dag Netflixen een populair plekje voor je kat is, is dan ook helemaal niet gek!

2. De spullen ruiken naar jou

Dat je kat net op dat ene boek gaat liggen waar je mee bezig bent, kan behoorlijk irritant zijn. Toch is het allemaal hartstikke lief bedoeld. Katten voelen zich namelijk veiliger op een plek die ruikt naar hun baasje. Jij speelt als caretaker de meest belangrijke rol in het leven van je kat. Je geeft bescherming, eten en drinken en above all heel veel liefde. Wanner ze je ruiken, voelen ze dat je in de buurt bent waardoor ze rustig en beschermd een dutje kunnen doen!

3. Aandacht, A.U.B.

Let’s be honest: wat is nou een betere manier om iemands aandacht te krijgen dan gewoon bovenop iemands werk te gaan zitten? Of het je kat nou één aai over de bol oplevert of een hele knuffelsessie: aandacht is aandacht!

4. Ze zijn territoriaal

Hoewel katten tegenwoordig niet hoeven te strijden voor hun warme bedje en maaltijd, blijven ze dat territoriale gedrag behouden. Door op jouw spullen te liggen, claimen ze hun plekje in huis. En laat dat nou net het plekje zijn waar jij aan het werk bent…

Lees ook: Kattenbaasjes opgelet: deze 5 giftige planten moet je niet in huis halen!