Fitter én slimmer. Uit onderzoek bijkt dat sporten niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid maar ook je mentale gezondheid wanneer je het combineert met klassieke muziek. Tijd dus om je workout playlist aan te passen.

sporten klassiek muziek FEM FEM

Het Zweedse merk Björn Borg heeft onderzoek gedaan om te zien wat er nou precies in onze hersenen gebeurt wanneer we bewegen. Ze hebben samen met een trainingsexpert, een neuroloog en een componist een workout gemaakt waardoor je niet alleen trainingsresultaten haalt, maar ook je IQ een boost geeft.

Symphonia Exercitii Et Intelligentiae

Dit is een symfonie wat gecomponeerd is met een BPM (beats per minute0 van 123 – het ideale tempo om op te sporten. Het is een bijna 10 minuten durende symfonie gemaakt door Zweedse componist Jonas Valfridsson die het muziek van Rocky I als inspiratiebron heeft gebruikt. Volgens Jonas moest het vrolijk met een ritmische vibe zonder geen melodieën dat zorgt voor een uitdaging wanneer je sport, maar je vooral ook kracht geeft om je workout vol te houden.

Mentale gezondheid

Het is goed voor je fysieke gezondheid, maar klassiek muziek verhoogt ook de productie van nieuwe hersencellen.Volgens cognitieve neurowetenschapper Lennart Högman zit het zo: Sporten is gunstig voor meer dan je lichaam – onderzoek toont aan dat het je cognitieve vaardigheden zoals je geheugen en concentratievermogen kan verbeteren. Sporten met muziek zorgt er ook voor dat je uithoudingsvermogen verhoogt dus het motiveert je, en tegelijkertijd worden je cognitieve prestaties verbetert.

Wil je het zelf uitproberen? De symfonie is hier te beluisteren op Spotify.