We maken ons er allemaal schuldig aan; een overvolle kledingkast, maar opruimen ho maar. Dat ene kledingstuk die je nooit draagt wil je liever ook niet weg doen. Wat nou als je hem opeens wél wilt dragen? Onzin natuurlijk, zonde van al deze ongedragen items. Maar het is niet voor niets waarom we kleding kopen en het vervolgens dragen. Wij leggen je het uit.

waarom we kleding kopen en het niet dragen

Waarom kopen we kleding en dragen we het vervolgens niet?

Heb jij ook een kledingkast vol ongedragen kleding items in je kast hangen met het kaartje er nog aan? Je bent echt niet de enige en daar zit een reden aan. Waarom kopen we kleding en dragen we het vervolgens niet? Dat heeft volgens consumentenpsycholoog en onderzoeker Kit Yarrow met drie redenen te maken.

1. We denken niet goed na voor een aankoop

Wanneer je een kledingstuk koopt moet je goed nadenken bij je aankoop. Vaak kopen we iets maar houden we niet rekening met alle informatie. Dit kan bijvoorbeeld omdat je een kleding item ziet die in de sale is. Normaal zou je het niet zo snel kopen, maar nu is het wel een hele goede aanbieding. Niet zo slim, want dit zijn vaak de kledingstukken die in de kast blijven hangen.

2. Je denkt niet realistisch na

Volgens Yallow winkelen we vaak in onze fantasie. “Als we overwegen bepaalde items te kopen, stellen we ons voor hoe anderen op ons zullen reageren.” We visualiseren dus niet de werkelijkheid. Daarom kopen we bijvoorbeeld kledingstukken die eigenlijk iets te klein zijn, in de hoop dat we afvallen.

3. Het kledingstuk is te mooi om weg te doen

Soms hebben we een kledingstuk in de kast hangen die simpelweg gewoon té mooi is om weg te doen. Je zou denken dat we hem gewoon zouden dragen, toch? Maar zo simpel is het niet. Vaak ben je te bang dat het kledingstuk vies wordt of stuk gaat, of je wilt het gewoon voor speciale gelegenheden gebruiken. Hartstikke zonde natuurlijk!

Lees ook: Deze kledingstukken vinden mannen onwijs sexy bij vrouwen