istock 625387678

Knallende hoofdpijn na het eten? Hier kan het aan liggen

Body & Mind27 nov 2018, 13:00 doorKathy
Je hebt net een heerlijke maaltijd op en voor dat je het weet lig je op bed met knallende hoofdpijn. Hoe komt dit toch? No worries, je bent niet alleen. Heel wat mensjes hebben last van hoofdpijn na het dineren, en daar zijn tal van redenen voor.
istock 625387678

Overdosis suiker

Sugar, sugar. Ben jij een echte zoetekauw? Je moet weten dat suikerhoudende etenswaren ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel piekt en vervolgens ook weer pijlsnel daalt. Dit kan resulteren in een uiteindelijk lage bloedsuikergehalte na de maaltijd, waardoor je duizelig of licht in je hoofd kan worden.

Zoutpotje erin

Het eten van erg zout voedsel (denk hierbij aan pastasauzen, bepaalde soorten kazen of diepvriesmaaltijden) kan ervoor zorgen dat je knallende hoofdpijn krijgt. Mensen die veel natrium eten (ongeveer 8.000 mg per dag) hebben tot 33% meer hoofdpijn dan degenen die 4.000 mg natrium per dag eten. Hoe dat komt? Overmatig zoutgebruik verhoogt je bloedvolume, waardoor het meer ruimte inneemt in de bloedvaten. Je bloedvaten zetten vervolgens uit om plaats te maken voor de extra massa, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Migraine triggeren

Wat hebben oude kazen, rode wijn en luxueuze charcuterie met elkaar gemeen? Ze zitten boordevol tyramine, een aminozuur dat erom bekend staat migraine te triggeren bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Voedsel dat boordevol chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten of sulfieten zit, kan ook migraine veroorzaken door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten. Deze stoffen komen vaak voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals hotdogs of bewerkte vleeswaren, alcohol, sojasaus en soep in blik.