Zin in nog een bakkie pleur? Ga gerust je gang want uit onderzoek is gebleken dat je door koffie drinken veel langer leeft. Als je al koffie drinkt, zal dit nieuws alleen maar beter zijn. Als je nog geen koffieliefhebber bent, kan dat zomaar veranderen nadat je dit hebt gelezen…

art-beverage-black-982612

De meeste mensen drinken koffie omdat ze het lekker én gezellig vinden (of je hebt een gebroken nacht gehad waardoor je niet zonder een aantal shotjes cafeïne kan). Kortom, je vraagt eerder of iemand zin heeft om koffie met je te drinken dan iets anders – tenminste, ’s ochtends dan hé want een glas wijn (alhoewel het er nooit bij maar één blijft) is natuurlijk ook heerlijk.

Het onderzoek

Voor een Europees onderzoek volgden wetenschappers meer dan 520.000 mensen in verschillende landen in Europa, waaronder Nederland. Zestien jaar lang hebben ze hen gevolgd om te achterhalen wat koffie met je doet. Ook hebben ze het bloed onderzocht van ongeveer 14.000 respondenten. Uit dit onderzoek is gebleken dat koffiedrinkers een gezondere lever hebben. Naast dat, hebben ze ook minder stoffen in hun lichaam zitten die ernstige ziektes kunnen veroorzaken, hoe fijn is dat?

Niet alleen in Europa hebben ze hier onderzoek naar gedaan, maar ook in Amerika zijn ze er actief mee bezig geweest. Voor het onderzoek hebben bij twee universiteiten 185.000 mensen twintig jaar lang gevolgd (no joke, twintig jaar…). De echte koffiedrinkers, dus denk aan twee tot vier kopjes, die hebben maar liefst 18% minder kans om vroeg te overlijden dan de niet koffiedrinkers.

Één kopje koffie heeft een positief effect op onze gezondheid, maar bij drie kopjes merk je toch wel een verschilletje. Bij ongeveer 3 kopjes koffie heb je minder kans op nier, hart en leverziektes.

Het is niet zo dat we nu allemaal ineens aan de koffie moeten maar schamen omdat je een bakje of vier op hebt? Zeker niet.
Over koffieverslaving gesproken, deze dingen herken jij zeker als jij een verslaving hebt aan koffie.