Je bent team olie of team boter als het gaat om bakken en braden. Het heeft natuurlijk alles te maken met smaak of voorkeur. Denk je aan je gezondheid? Dan kies je vaak tóch voor olie, maar ook in het vak van de olie heb je genoeg keuze. Ga je voor olijfolie, avocado-olie, zonnebloemolie of juist kokosolie? De laatste variant staat bekend als gezond, maar eigenlijk blijkt het iets anders in elkaar te zitten. Is kokosolie of zonnebloemolie gezonder? Wij hebben het antwoord.

Is kokosolie of zonnebloemolie gezonder?

We zullen je niet langer in spanning laten, want wij snappen ook dat dit een beetje nieuwsgierigheid opwekt. We vragen ons al een behoorlijke tijd af welke olie het beste is voor je gezondheid. De volgende keer dat je een stukje vlees of wat groente moet bakken, kun je beter kiezen voor zonnebloemolie. Huh? Ja, zonnebloemolie is écht gezonder dan kokosolie. Dat kokosolie gezonder is, is dus eigenlijk gewoon een fabeltje.

Kijkend naar de schijf van vijf, bedacht door het Voedingscentrum, wordt ons meteen duidelijk dat we de kokosolie beter in de supermarktschappen kunnen laten staan. Kokosolie komt hier namelijk helemaal niet in voor terwijl zonnebloemolie wel een plekje heeft bemachtigd.

Verzadigde vetten

In principe is het helemaal niet slecht om af en toe kokosolie te eten, maar je kunt het gewoon beter niet te vaak doen. Dit komt doordat kokosolie veel meer verzadigde vetten bevat. Dat zijn nou juist – helaas – de vetten waar je gewoon iets minder van moet eten, omdat deze zorgen voor een hoger cholesterol, hetgeen wat kan zorgen voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zonnebloem bestaat daarentegen juist meer onverzadigde vetten, dé gezonde vetten die je lichaam wel hard nodig heeft. Dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Lees ook: Voor eens en altijd een antwoord: is een airfryer gezonder dan een frituurpan?