De trend vandaag de dag draait in 9 van de 10 gevallen om koolhydraatarm eten. In de een of andere vorm schijnt dit de beste manier te zijn om de overbodige kilos af te komen wanneer je besluit dat je voor de zomer iets lekkerder in je vel wil zitten. 

Koolhydraatarme diten afvallen FEM FEM

Het klopt inderdaad dat veel mensen met overgewicht baat hebben bij een koolhydraatarm dieet. Ze verliezen al gauw tot een kilo per week, al dan niet meer. Er is inmiddels ook voldoende wetenschappelijk bewijs dat koolhydraatarme diëten veel beter werken dan bijvoorbeeld vetarme diëten.

Om afvallen echt goed te begrijpen nemen we eerst een aantal basiszaken door en daarna hoe het koolhydraatarm dieet de puntjes op de i zet.

Wat zijn de basisprincipes van afvallen?

Afvallen lijkt moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet en al helemaal niet met een koolhydraatarm dieet. Het is belangrijk dat jij met de juiste mindset hiermee aan de slag gaat. Je moet natuurlijk wel serieus willen veranderen, waarbij je bepaalde (ongezonde) gewoontes zal moeten doorbreken. Het eten van minder calorieën is slechts het begin, vervolgens zal je moeten gaan letten op wat je gaat eten en drinken. Het leiden van een actiever leven speelt ook een belangrijk rol en dan heb je doorzettingsvermogen nodig om ook echt te komen waar je wilt zijn.

Een belangrijk onderdeel zijn ook de condities die je creëert voor jezelf. Je kan hierbij denken aan uitgaan (drinken, vetten hap snacken) of bijvoorbeeld de dingen die je koopt wanneer je in de appie staat. Sommige mensen kunnen makkelijker verleiding weerstaan en “nee” zeggen, maar dit blijft voor vele toch lastig – al helemaal wanneer ze aan het afvallen zijn. Zorg daarom dat je met discipline ook gezonde condities voor jezelf schept.

Nu is dit slechts de basis, voor uitgebreide informatie over afvallen kun je ook kijken naar deze 13 tips om je te helpen. 

Wat maakt het lastig voor veel mensen?

Het zit hem dus vaak in het feit dat mensen wel “willen” maar er eigenlijk niet teveel voor willen veranderen. Je zal toch echt een nieuwe leefstijl moeten gaan hanteren wil je met succes gaan afvallen. Overigens, hoeft dit niet altijd super ingrijpend te zijn, maar zijn kleine aanpassingen al vaak genoeg.

Daarbij komt ook dat er diëten zijn die niet werken, waardoor je steeds weer opnieuw met dezelfde problemen in je maag zit. Je moet beseffen dat een hoop diëten er alleen maar zijn om aan te verdienen, los van de enkele die wél hun werk doen. De beste manier is om geen dieet te volgen, maar je leefstijl op de schop te doen zodat je niet alleen gaat afvallen, maar ook op gewicht blijft. Het maakt je verder ook nog eens veel gezonder. Een koolhydraatarm dieet kan je hierbij goed helpen omdat het niet veel moeite kost maar je vetverbranding wel verhoogd.

Welke rol speelt het koolhydraatarm dieet hierin?

We gaan nu kijken hoe een koolhydraatarm dieet ervoor gaat zorgen dat sneller afvallen makkelijk wordt gemaakt.

Meer goede koolhydraten, minder de varianten die dik maken

Een belangrijk onderdeel van het koolhydraatarm dieet is de soorten koolhydraten die je consumeert. Hierbij moet je onderscheid maken in de complexe koolhydraten uit natuurlijke bronnen en de snelle koolhydraten waarbij vaak geraffineerde suikers worden gebruikt. Daarbij is het ook goed in de juiste verhoudingen te eten. Je hebt verschillende macronutriënten en gevarieerd eten is belangrijk. Het draait dus op de eerste plaats om welke koolhydraten je neemt en hoeveel.

Meer onbewerkt eten en drinken

Het is belangrijk zoveel mogelijk van je koolhydraten uit producten te halen die zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Dat is de beste manier om van afvallen een succes te maken en gezonder voor je lichaam. Je kan hierbij denken aan verse groentes (niet verpakt), vers fruit (een paar stuks per dag), volgranen producten (niet teveel bewerkt brood), peulvruchten, noten, pitten en zaden.

Meer sporten en lichaamsbeweging

De manier van eten en drinken samen met de hoeveelheid spelen een bepalende factor voor je gewicht. Daarbij zijn er ook nog andere dingen die vetverbranding kunnen stimuleren. Zo is sporten, meer lichaamsbeweging en een actief leven goed voor je gezondheid, maar verhogen ze ook je metabolisme waardoor je sneller opgeslagen lichaamsvet gaat verbranden. Wil je echt het onderste uit de kan halen, dan is het een aanrader te kiezen voor HIIT training of krachttraining. Fitness kan ook, maar niet elke vorm van fitness is even effectief voor de vetverbranding. Het verhoogt natuurlijk wel altijd je algehele conditie en maakt je gezonder.

Het begint tussen je oren en eindigt bij succes

Jouw afval avontuur begint tussen je oren en met de wil om er echt werk van te maken…en natuurlijk ook volhouden. Doe je dit, dan gaat het ook lukken en zal je succes behalen.

Start met een plan van aanpak

Het is slim om een duidelijk plan te maken. Stip de doelen uit die je wilt realiseren en hoe je deze wilt bereiken. Zo werk je ernaar toe en kan je na het behalen ervan weer nieuwe doelen stellen. Dit werkt het beste voor wanneer je echt iets wilt en geeft je een duidelijke weg die je bewandeld.

Waar vind je het koolhydraatarm dieet?

De meest eenvoudige weg om het koolhydraatarm dieet te volgen is een e-book te downloaden. Er zijn ook al een aantal koolhydraatarme voorbeelden te vinden zoals deze lekkere recepten en waar er nog veel meer beschikbaar zijn. Je vind hier tot in detail wat je wel en niet mag eten en drinken voor de beste resultaten.