Óf je vindt het heerlijk, of het smaakt voor jou naar een hap zeep. Ik heb het over: koriander! Voor mij smaakt het naar zeep, maar in het gezin waar ik ben opgegroeid gooien ze met alle liefde bossen koriander over hun eten. De meningen zijn verdeeld, de een vindt het heerlijk en de ander krijgt het écht niet weg. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? 

Koriander
Photo by Lindsay Moe

Als je het mij vraagt mag koriander gewoon verdwijnen, het heeft voor mij een chemische zeepsmaak en ik zal nooit, maar dan echt nooit kiezen voor een gerecht waar dit in verwerkt zit. Toch zijn er veel mensen gek op dit gekke groene bosje en daarom zoek ik het voor jullie uit.

Onderzoek

Op de website van Flavour Journal is een onderzoek gepubliceerd waar research werd gedaan naar hoe mensen koriander vinden smaken. Aan ruim 14.500 mensen werd gevraagd of zij het wel of niet naar zeep vonden smaken en aan ruim 11.500 mensen werd gevraagd of ze het überhaupt wel lekker vonden. Het meest verassende van dit onderzoek was dat de diegene die wel van koriander houden en diegene die er een hekel aan hebben een hele andere omschrijving gebruikten om de smaak van dit groene plantje te omschrijven. De mensen die wel van dit groene plantje houden omschrijven de smaak als fris en citrus-achtig, terwijl de mensen die er niet van houden de smaak omschreven als zeepachtig of schimmelig.

Genetisch bepaald

Goed nieuws! Dat jij niet van koriander houdt is gewoon genetisch bepaald. Je genen bepalen namelijk hoe het voor jou ruikt en smaakt. Lekker en citrus achtig, of chemisch met de smaak van zeep en schimmel. Het gen met de naam OR6A2 zorgt ervoor dat wij bepaalde chemicaliën kunnen ruiken, een van die chemicaliën zit in koriander, maar ook in een middel tegen insecten…   

Dit gen verklaart waarom de een van koriander houdt en de ander niet. Wanneer jij wel een liefhebber bent, dan mis jij hoogstwaarschijnlijk dit gen, en daardoor ruik je de echte geur niet. Heb jij even geluk! De mensen die koriander verafschuwen ruiken en proeven dit dus helaas wel.

Lees ook: De meest bizarre voedselcombinaties die stiekem toch heel lekker zijn