Daar waar de een liever de zon opzoekt in de winter, gaat de ander liever voor een skivakantie. Toch moet je het financieel maar net allemaal kunnen betalen. Beide zijn namelijk best prijzig. Benieuwd wat je kwijt bent aan een weekje wintersport? Wij maakten het rekensommetje voor je.

kosten wintersport
Bron: Pinterest

Dit kost een weekje wintersport

Het verkennen van de sneeuw en bergen is absoluut fantastisch, maar helaas brengt een weekje wintersport vaak aanzienlijke kosten met zich mee. Je betaalt voor diverse zaken, waardoor de rekening al snel oploopt. De prijs van een wintersportvakantie kan flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan accommodatie, skipassen, uitrusting, maaltijden en eventuele extra activiteiten. Hoewel je het zo duur kunt maken als je zelf wil, lopen de kosten gemiddeld toch behoorlijk op. Waar komt dit door?

Vervoer

Je moet natuurlijk eerst nog op locatie komen, want in Nederland wordt skiën lastig. Je zal dus met de auto, trein of vliegtuig moeten om ergens te komen waar je kunt skiën. Afhankelijk van welk vervoermiddel je kiest, komen hier verschillende kosten bij kijken. Je kunt er vanuit gaan dat vervoer met de auto gemiddeld uitkomt op zo’n € 200,-.

Verblijf

Je moet natuurlijk ook een weekje overnachten dus daar gaan ook wel kosten inzitten. De keuze voor de locatie, maakt daarin zeker het verschil. Dichtbij de piste betaal je je een ongeluk, maar ietsje verder van de piste wordt het voordeliger. Gemiddeld kost een verblijf voor één week ongeveer € 400,-.

Skiën

Dan wil je natuurlijk nog skiën als je er bent. Daarvoor moet je dan ski-uitrusting huren als je dat zelf niet hebt. Daarnaast heb je een skipas nodig om gebruik te mogen maken van de pistes en liften. Een ski-uitrusting huren kost je ongeveer € 150,- voor een week. Een skipas kost je zo’n € 50,- tot € 100,- per dag. Voor een hele week gaan we er even uit van ongeveer € 400,- voor een week, maar dit verschilt heel erg per gebied.

Eten

Tot slot moet je ook nog een hapje eten. Ook dit kan je zo duur maken als je zelf wil. Als je zowel in de middag als in de avond buiten de deur eet, lopen de kosten waarschijnlijk op tot zo’n € 40,- tot € 50,- per dag. Na een week ben je dan dus zo’n € 350,- lichter.

Totaal

In totaal kom je dan uit op een bedrag van zeker € 1000,- tot € 1500,- per persoon per week. Natuurlijk hangt het helemaal af van wat je gaat doen, welke keuzes je maakt en waar je verblijft.

Wintersport
Bron: Pinterest

Zó kan je geld besparen

Al met al kost het je dus een behoorlijk bedrag wanneer je een weekje wintersport boekt. Lang niet iedereen kan dit hele bedrag zomaar betalen, maar het zou jammer zijn als je een skivakantie daarom moet laten schieten. Gelukkig zijn er nog wel wat tips om te besparen, zodat je het financieel misschien wel kunt redden.

1. Eet niet te veel buiten de deur

Regelmatig genieten van een hapje en drankje naast de piste is geen probleem, maar als je dit een hele week lang doet, tikt het zeker wel aan. Je kunt dus flink wat euro’s besparen door goed voorbereid op pad te gaan met zelfgemaakte lunchpakketjes en ’s avonds je eigen maaltijden te bereiden in plaats van uit eten te gaan.

2. Investeer eenmalig in eigen materiaal of leen het

Het huren van skimateriaal tikt in een weekje ook aardig aan. Je kunt het dus maar beter zelf van huis meenemen. Dit kun je doen door het zelf een keer aan te schaffen. Enne, dan het liefst natuurlijk in de sale! Je kunt ook kijken of je het voor een weekje van iemand kan lenen.

3. Kies een goedkoper skigebied

Sommige skigebieden zijn ontzettend populair en dus ook mega duur. Hotels, restaurants en skipassen zijn daardoor veel duurder dan in andere gebieden. Doe van tevoren een beetje onderzoek en kies een wat goedkoper skigebied uit.

4. Ga buiten het hoogseizoen

Voor wintersportvakanties geldt eigenlijk hetzelfde als voor zonvakanties. Ze zijn nu eenmaal duurder in de schoolvakanties. Als je dus niet per se vastzit aan een schoolvakantie kun je beter gewoon voor een andere week gaan, want het seizoen is daarvoor gelukkig lang genoeg. Enne, dan is het ook nog eens een stuk rustiger. Win-win!