We lachen wat af in ons leven, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Het staat bekend als een aparte taal op zich, want dat doen we toch alleen als iets echt grappig is? Of doen we het alleen maar uit vorm van respect voor de ander? Hoogleraar en neurowetenschapper Robert Province wilde hier meer over te weten komen en schreef er daarom  een boek over.

lachen fem fem

Waarom lachen we?

Het boek van Province ‘Laughter: A Scientific Investigation’ bestaat uit verschillende vragen over lachen. Vragen als: lachen mannen en vrouwen op hetzelfde? Is het besmettelijk? Hoe goed is het eigenlijk voor je gezondheid en vele andere vragen. Voor dit boek heeft hij met vele collega’s ook onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van lachen en daar is iets heel bijzonders uitgekomen.

Lachen is communiceren

Lachen is een vorm van communicatie, het is namelijk een sociale norm om ook te lachen wanneer de ander lacht. Als de verteller van een verhaal heel hard lacht, is het bijna onbeleefd om niet eens een kleine glimlach op je gezicht te hebben. Of we het verhaal dan ook daadwerkelijk grappig vinden is op zo’n moment de grote vraag. We lachen gemiddeld 30 keer vaker in het bijzijn van een ander, we willen delen met anderen wat er zo grappig is. Alleen doen we het minder snel, alleen als iets écht grappig is.

Lachen is veilig

Deze redenen gaat heel wat jaartjes terug, zo’n 2 tot 4 miljoen jaar terug. In deze tijd ontstond namelijk de ‘Duchenne lach’, die veroorzaakt wordt door iets wat grappig is. Ook gaat het volgens bioloog David Sloan Wilson over dat het veilig is, je kunt een bepaalde activiteit gewoon uitvoeren zonder bang te zijn. Dit gaat terug naar het dierenrijk, chimpansees gaven elkaar namelijk door middel van lachen aan dat dingen oké zijn om te doen. Je kunt nu spelen zonder dat je gevaar loopt, het is een oer signaal van veiligheid. Tegenwoordig lachen we soms ook maar omdat het ‘veilig is’. Bijvoorbeeld: heb je na drie keer vragen nog steeds niet gehoord wat de ander zei? Dan lach je toch gewoon vriendelijk.

Lachen is niet grappig

Bij deze bovenstaande theorie hield Wilson het niet, want volgens hem ontstond er honderdduizend jaar een ander soort lach: het geforceerde lachen. We lachen namelijk niet alleen, maar als we iets echt grappig vinden. We hebben allemaal een bepaalde lach die niet afhankelijk is van iets dat grappig is. We hebben onszelf namelijk aangeleerd dat we het geluid van de spontane lach kunnen nabootsen, waardoor je het forceert. Met deze geforceerde lach kunnen we andere manipuleren en het wordt gebruikt als we agressief of nerveus zijn. Ook kan deze lach opgezet worden om iets te sussen, te bespotten of iets te ondermijnen.

Lees ook:

Deze zoete photoshop platen laten jou gegarandeerd glimlachen