Het kan best voorkomen dat je al een tijdje geen seks hebt gehad. Misschien ben je net uit een lange relatie, heb je het te druk met je werk of wil je niet met de eerste de beste het bed in duiken. Maar kan dit kwaad? Er is geen reden voor paniek, maar er zijn wel een paar gevolgen als je al flink wat weken geen seks hebt gehad.

geen seks

Je immuunsysteem is kwetsbaarder

Seksueel actief zijn heeft een positief effect op je immuunsysteem. Als je al een tijdje geen seks hebt gehad, ben je vatbaarder bent voor ziektes of infecties die je immuunsysteem normaal tegenhoudt. De kans is hierdoor groter dat je een verkoudheid of griepje oploopt.

Je hebt een lager libido

Als je geen seks hebt, produceert je lichaam ook minder hormonen die ervoor zorgen dat je zin in seks krijgt. Hoe minder seks je hebt, hoe minder zin je in seks krijgt. Je humeur kan hierdoor ook minder goed zijn en er is meer kans dat je chagrijnig of gestrest bent. Seks helpt tegen stress en de hormonen die vrijkomen bij seks zorgen ervoor dat je relaxter bent en beter slaapt. Helaas heb je dit minder als je je van seks onthoudt.

Je kan meer aankomen

Door het hebben van seks wordt het hormoon testosteron geproduceerd, die je workouts verbetert en je metabolisme een boost geeft. Helaas is het tegenovergestelde waar als je geen seks hebt.

Je verkleint de kans op urineweginfecties en soa’s

Als je geen seks hebt, is je kans op SOA’s vele malen kleiner. Maar je hebt als vrouw ook veel minder kans om blaasontstekingen te krijgen, wat wel iets positiefs is. En niet te vergeten, van lucht kan je niet zwanger worden. Dus als je een tijdje niet sekst, hoef je ook niet bang te zijn dat je zwanger wordt.

Je ongesteldheidskrampen kunnen heftiger zijn

De hormonen oestrogeen en oxytocine reduceren de pijn van je maandelijkse krampen en pijn in het algemeen. Er wordt minder van deze hormonen aangemaakt door het lichaam als je lange tijd geen seks hebt. Je ongesteldheid kan hierdoor als minder prettig worden ervaren en je pijngrens ligt lager.

Heb je je seksleven uit het slop getrokken? Dit zijn de seks standjes die helpen om stress te verminderen.