It’s beginning to look a lot like Christmas. Nog minder dan een maand en dan zitten we allemaal aan een feestelijke, culinair kerstdiner. Wanneer de kerstboom de huiskamer weer vergezeld met zijn lichtgevende slingers wordt langzaamaan de leegte onder de boom gevuld met fijne, lieve presentjes voor de mensen die jij lief hebt. Mocht je nog wat cadeautjes moeten scoren, bezoek één van deze leukste kerstmarkten van Nederland. 

kerstmarkt Nederland FEM FEM

1. Maastricht

Met stip op nummer 1 staat wat ons betreft het magische Maastricht. Een van de meest romantische steden die Nederland rijk is, is toch wel Maastricht. Even waan je je in de romantische zuidelijke vakantiesferen. In de decembermaand wordt de stad omgetoverd tot een magisch winterwonderland. Een van de grootste kerstmarkten van Nederland vindt gedurende de hele maand december plaats. 29 november gaat het van start en je kan ervan blijven genieten tot 31 december. Genoeg tijd dus om eens een dagje Maastricht te plannen met je vriendinnen, partner of familie, want het is absoluut de moeite waard om hier een keer heen te zijn geweest.

De kerstmarkt van Maastricht heeft ons veel te bieden. Zo kan je een rondje maken in het reuzenrad en de stad bewonderen als je op het bovenste puntje bent. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de verlichte stad. Hoogtevrees? Ga een rondje schaatsen op de grote schaatsbaan en geniet naderhand van een heerlijke kop warme chocolademelk of glühwein. Verhongeren zul je tijdens deze dagen niet, want er zijn talloze kraampjes die heerlijke lekkernijen aanbieden. Hoe leuk is het om zo veel mogelijk verschillende kleine hapjes bij zo veel mogelijk verschillende kraampjes te proberen?


View this post on Instagram

G’night Magical Maastricht 🌟 #magischmaastricht

A post shared by Visit Maastricht (@visitmaastricht) on

2. Dordrecht

In Dordrecht vind je de allergrootste kerstmarkt van Nederland. Maar liefst 300 kraampjes staan gedurende het weekend van 13, 14 en 15 december klaar om iedereen te verblijden met de leukste kerstgoodies en de heerlijkste kersthapjes. Er is gedacht aan iedereen, want dit weekend is geschikt voor jong én oud. Zo kan je genieten van een mooi verhaal tijdens het straattheater of lekker meezingen met de Christmas sing-a-long. Ook is er veel entertainment te vinden verspreid over de hele stad, want er zijn verschillende poppodia aanwezig. Ervaar het ultieme kerstgevoel in deze historische stad.


View this post on Instagram

De laatste dag is aangebroken! De kerstmarkt is het kerstcadeautje voor de lokale ondernemer! 📷@frankvanhilten

A post shared by Shop local Dordrecht (@shoplocaldordrecht) on

3. Valkenburg

Laat je betoveren in de ondergrondse grotten van Valkenburg. De Fluweelgrot wordt omgetoverd tot een sprookjesachtig paradijs vol kerstkraampjes. Doordat het plaatsvindt in een grot is de sfeer magisch. Wil je dit magische ondergrondse gevoel ervaren? Koop hier snel je ticket voor, want deze kerstmarkt is zeer geliefd. Blijf je liever bovengronds? Ook de bovengrondse wereld van Valkenburg is rijkelijk gevuld met honderden kraampjes en versierd met duizenden lichtjes. Valkenburg is zelfs door de CNN benoemd tot één van de beste plekken wereldwijd om kerst te vieren. Steek die maar in je zak Valkenburg.

4. Utrecht

Van dinsdag 19 december tot en met zondag 24 december vindt de Country & Christmas Fair in Utrecht plaats. Kasteel de Haar stelt haar deuren open voor haar publiek. In en rondom het kasteel zijn meer dan 200 sfeervol ingerichte- én verwarmde stands. Je kan er terecht voor exclusieve kerstcadeaus en smaakvolle en gelukzalige delicatessen. Kwaliteit en originaliteit is wat je kunt verwachten, want voorhand worden alle stands gecontroleerd. Houd je van een brocante met mooie antieke spullen? Dan ben je hier ook zeker aan het juiste adres. Geniet al wandelend of luisterend naar het meerstemmige Dickens-koor van een heerlijk glaasje glühwein en laat je verrassen door alles wat de gezellige Country & Christmas Fair te bieden heeft.

5. Leiden

Leiden heeft toch wel de meest bijzondere kerstmarkt van Nederland, namelijk één die drijft. Op de grachten van de binnenstad wordt een enorm plateau geplaatst en daarop worden 75 houten chalets neergezet die samen de kerstmarkt vormen. In de periode van 16 november tot en met 5 januari vinden de Winter Wonder Weken van Leiden plaats. De stad wordt gedurende deze weken nog magischer voor zowel de inwoners van Leiden zelf als voor alle duizenden toeristen die de stad rond deze tijd aantrekt.  Ook vind je een drijvende ijsbaan midden op de grachten. Huur schaatsen en waag een rondje over het gladde ijs of geniet van alle andere rondzwierende mensen. Er is genoeg te eten en te drinken en de stad wordt overladen met een betoverende sfeer en boordevol gezelligheid.

6. Den Haag

In Den Haag vindt de mooiste kerstmarkt plaats, zo beweren ze zelf. Van 12 tot en met 23 december hebben jullie de mogelijkheid om dit te gaan onderzoeken. De enige echte Santa bezoekt de stad ook gedurende deze dagen. Het centrum zal gevuld worden door 110 sfeervolle kersthuisjes, gezellige vuurkorven, duizenden lichtjes en natuurlijk genoeg lekkernijen. Ook is er genoeg te doen voor iedereen. Er worden vele activiteiten georganiseerd en er is ook veel te zien. Zo kan je genieten van prachtige voorstellingen of een échte Gospel Night. Ook is de welbekende Christmas sing along aanwezig. Den Haag heeft genoeg te bieden dus als je een heerlijk dagje of weekendje weg wil, is een bezoekje aan deze kerstmarkt het meer dan waard.