Eerder vertelden we jullie over verschillende gesprekskills die behulpzaam zijn bij het voeren van een moeilijk of zakelijk gesprek. Zo kan het onder andere goed zijn om degene met wie je praat af en toe bij zijn naam te noemen en is het goed om op bepaalde momenten het gesprek samen te vatten en vervolgens door te vragen. Maar een gesprek wordt niet alleen beïnvloed door hetgeen je daadwerkelijk zegt. De indruk die je op iemand anders nalaat heeft ook veel te maken met je lichaamshouding.

Lichaamstaal

Er zijn een aantal dingen belangrijk om te onthouden over je lichaamshouding. De juiste lichaamshouding is namelijk niet enkel en alleen belangrijk voor degene met wie je in gesprek bent, maar ook voor je eigen gevoel.

Houdingen

  • Open armen: een gesloten houding zorgt ervoor dat je niet flexibel overkomt en je straalt daarmee uit dat je het oneens bent met hetgeen er wordt gezegd. Neem in plaats daarvan dus een open houding aan.
  • Zelfvertrouwen: succesvolle mensen staan vaak rechtop en met de benen een beetje uit elkaar. Zo straal je zelfvertrouwen uit en dat is in een gesprek altijd behulpzaam. Ook al mag je je niet echt zo voelen, de juiste houding aannemen scheelt al een hele hoop.
  • Vriendelijke gezichtsuitdrukking: een glimlach op je gezicht is het halve werk. Zo straal je rust en vriendelijkheid uit en zelfs in hevige discussies kun je zo de stemming prettig houden.
  • Behoud oogcontact: dit zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt en het gevoel krijgt dat je oprecht in hem geïnteresseerd bent.

Two women friends at the bar

Natuurlijk zijn deze houdingen niet zwart-wit slecht of goed te noemen. Ook al heb je nog zo’n open houding, dat kan een heel slecht gesprek niet redden. Het is echter altijd goed om je in elk geval bewust te zijn van de houding die je aanneemt en na te denken over de indruk die je daardoor op een ander achterlaat.