Ik ben echt verzot op een heerlijk colaatje, waar nog een goede prik op zit. Vooral als ik een flinke inspanning heb gehad drink ik dit moeiteloos weg. Onlangs ben ik overgegaan op de light variant omdat ik graag wat minder suikers wil drinken en eventueel wat kilo’s wil kwijtraken. Maar hoe gezond is dit nou eigenlijk?

colaaa

Gewicht verliezen en gezond zijn?

Verrassend genoeg denken veel mensen dat light frisdranken ‘gezond’ zijn, en dat ze ervoor zorgen dat je gewicht verliest. Dit blijkt dus echt absoluut niet zo te zijn. Er is namelijk niets, maar dan ook NIETS gezond aan het drinken van light varianten. Sterker nog: je kunt er zelfs alleen maar dikker van worden. Uit een studie van de Universiteit van Texas blijkt bovendien dat met elk blikje light frisdrank dat je drinkt, de kans op obesitas met 41% toeneemt. Dat is behoorlijk veel toch?

Maar hoe komt dit dan?

Ik ben vast niet de enige die zich dit afvraagt, light zou toch juist beter voor je gezondheid moeten zijn? Helaas, de kunstmatige zoetstoffen die aan de light frisdranken zijn toegevoegd zorgen voor een hormonale verandering in het lichaam. Een bijwerking van die verandering is dan ook dat je juist nog meer zin krijgt in zoete dingen. Betekent dus dat het een slecht idee is om te proberen je lichaam voor de gek te houden met kunstmatige zoetstoffen.

Waar mensen zich ook in vergissen? Het betekent niet dat je door een colaatje light een hele pizza achterover kunt gooien. Doordat ze juist onbewust denken dat ze dan wel mogen zondigen met andere lekkere dingen, gaat het juist alsnog fout.

Goed alternatief?

Maar wat is dan wel een goed alternatief voor frisdrank? Om eerlijk te zijn, die is er eigenlijk helemaal niet. Het enige wat we je kunnen aanbieden is the good old water bottle of water met prik. Thee is natuurlijk ook altijd goed, en ook water met kleine smaakjes zijn nog prima om te drinken. Dus helaas zal ik mijn nieuwe cola light verslaving ook moeten beëindigen..

Lees ook: cola-cola heeft tegenwoordig roze blikjes