Laten we eerlijk zijn: iedere vrouw heeft minstens één kanten lingerie in de kast liggen. En we geven je daar groot gelijk in. Lingerie op zich is al sexy, maar met wat kant, is het nóg ondeugender. Maar wist je dat het in sommige landen verboden is het om het te dragen? Ja, je leest het goed. Let dus op als je in één van deze landen op vakantie gaat, want hier is het verboden om kanten ondergoed te dragen. En dit is waarom.
Vrouwen komen op een punt in hun leven, dat ze van een normale onderbroek, overstappen naar een sexy lingerie broekje. En daar zijn een heleboel achterliggende gedachtes over. Zo kiest iemand voor ondeugend ondergoed voor zichzelf, terwijl de ander dat voor het geval dat ze met iemand in bed belandt. Toch is het niet bij elk land hetzelfde. Er zijn namelijk een heleboel mensen die tégen kanten ondergoed zijn. Maar ja, je zou zeggen: wat je onder je normale kleding draagt, mag je toch helemaal zelf weten? Ondanks het land waar je verblijft, je cultuur of je normen en waarden? Hoewel wij Nederlanders er zo over denken, geldt dat niet voor ieder land.
In Rusland, Belarus en Kazachstan kom je hier namelijk niet mee weg. In deze drie landen mag je sinds 2014 absoluut geen kanten ondergoed dragen. Een verbod in kanten lingerie, wie had dát ooit gedacht? Het is voor ons iets onvoorstelbaars, maar voor de bewoners van deze landen, inmiddels 'normaal'. Maar vergis je niet: het verbod op kanten lingerie heeft niks met preutsheid te maken. Deze landen maken zich namelijk zorgen om de gezondheid tussen de benen van de dragers.
Het eerste wat wij dachten? Wat is er nu mis met een kanten ondergoed vergeleken met een normale? Met een klein beetje onderzoek is het duidelijk geworden. Kanten ondergoed absorbeert de vloeistoffen en afscheiding minder goed. Rusland, Belarus en Kazachstan hebben hierdoor een wet ingezet: je mag geen ondergoed dragen dat de drempel van drie procent vochtopname niet haalt. En de vochtopname in veel van de populaire synthetische materiaalmengels voor kanten slipjes bedraagt naar verluidt 3 tot 3,6 procent. Bovendien heeft het ook te maken dat zulk ondergoed, tegenwoordig van goedkoop plastic wordt gemaakt. Vroeger was kant namelijk gemaakt van natuurlijke vezels, wat het delicaat, maar dus ook hoog in de prijs was. Zodat meer mensen aan kanten ondergoed konden komen, hebben makers gekozen om synthetische stoffen te gebruiken. En naast het niet goed kunnen absorberen van vloeistoffen en afscheiding, kan het ook zorgen voor een jeukend en oncomfortabel gevoel.
Maar ja, is dit dat een reden voor Rusland, Belarus en Kazachstan om een verbod in kanten ondergoed te zetten? Nee, maar gelijk hebben ze wel. Of je nu een fan bent van kanten ondergoed, synthetisch ondergoed ademt simpelweg niet. Daar kun je gewoon niet omheen. En hierdoor kun je dus ook sneller zweten en de kans op schimmelinfecties is dan ook groter. En laten we eerlijk zijn: niemand zit daar op te wachten.
Echter heeft dit besluit een heleboel mensen boos gemaakt en voor demonstraties gezorgd. Demonstranten zijn het namelijk niet eens dat de overheid zomaar kan bepalen wat ze wel en niet mogen dragen. "Alsof alle problemen in het land zijn opgelost en het enige wat nog aangepakt moet worden vrouwenondergoed is", vertelde een boze demonstrant tijdens de Panties for the president-demonstratie in Kazachstan. En ook hierin, hebben vrouwen uit deze drie landen een punt. Niemand mag bepalen wat je nu wel of niet mag aandoen, al helemaal onder je normale kleding.
Wat de FEM FEM-redactie vindt? Maakt de overheid van deze drie landen zich zodanig veel zorgen? Dan ligt het probleem bij de makers en niet bij de consumenten. Verbied winkels om kanten ondergoed te verkopen, en fabrieken om te maken. Leg het verbod niet aan de burgers, maar aan degene die kanten ondergoed maken. Wat vind jij? Snap jij het punt van Rusland, Belarus en Kazachstan?