met selftan in de zon is slecht voor de huid

Zonnebaden in een laag selftan? Dat veroorzaakt huidveroudering aldus huidtherapeut

Looks04 apr , 14:00 doorFloor Velthuis
De eerste zonnestralen zijn officieel doorgebroken, en de dikke jassen kunnen uit. Maar, helaas is aan onze huid nog duidelijk te zien dat we net uit de winter komen. Blote benen zonder selftan? Daar zijn we nog niet klaar voor. Echter is de zon nu ook nog niet sterk genoeg om ons dat natuurlijke, bruine tintje te geven. Voorlopig grijpen we dus nog naar de fles zelfbruiner. Toch wordt er afgeraden om daarna de zon in te gaan. Sterker nog, je huid kan er flink onder lijden.

De negatieve effecten van selftan

We smeren onszelf graag in met een laagje selftan om die zongebruinde look te faken, maar huidtherapeuten waarschuwen dat dit niet zonder gevolgen is. Huidtherapeut Fleur Maxime gaf op haar Instagram aan dat selftan een oxidatieve werking kan hebben op de huid. "Dit betekent dat je huid sneller kan verouderen", legt ze uit. Ze raadt aan om altijd een antioxidant, zoals vitamine C of E, te gebruiken als je selftan draagt, om de schadelijke effecten te beperken.

Fake kleurtje, echte schade

Een ander groot probleem is dat een selftan-kleurtje je een vals gevoel van bescherming kan geven. Oncodermatoloog Klara Mosterd vertelde in gesprek met 'Hart van Nederland' dat sommige mensen minder zorgvuldig met zonnebrand omgaan zodra ze een selftan hebben. "Ze denken: ik ben niet meer helemaal wit, dus ik hoef me niet zo goed in te smeren", zegt Mosterd.
Dat is een gevaarlijke misvatting. "Het kleurtje dat we in de zon opbouwen, is het resultaat van pigmentaanmaak, die de huid deels beschermt tegen verdere schade. Selftan daarentegen kleurt alleen de bovenste huidlagen en biedt géén enkele bescherming", legt ze uit.

Zonnebank om ‘voor te bruinen’?

Dan is er nog die andere veelgemaakte fout: alvast een kleurtje opbouwen onder de zonnebank. Dermatoloog Thomas Maselis waarschuwde in een interview met het AD dat zonnebankstraling juíst de meest schadelijke UV-stralen bevat.
"Ze zijn kankerverwekkend en zorgen voor een versnelde veroudering van de huid", zegt hij. Het effect van zo'n 'onschuldig' zonnebank-tripje? Verslapping, rimpels en een verhoogd risico op huidkanker. Dat klinkt als allesbehalve wat we willen, toch?

Wat dan wel?

Wil je een zomerse glow zonder schade? Kies voor een goede SPF, eet voeding die je huid van binnenuit versterkt (denk aan wortels en tomaten met hun antioxidanten) en gebruik een bronzer voor een tijdelijke glow. Zo straal je op een gezonde manier, zonder dat je huid de prijs betaalt. Win-win!