Veel vrouwen merken langzaamaan dat het werkleven niet helemaal voor hen gemaakt is. Maarre, terug naar de oude situatie van voor de oorlog klinkt ook nog niet zo rooskleurig.
Mannen gaan namelijk vaak voor een dominante aanpak. Aard van het beestje, of tijd voor verandering?
Traditionele rolverdeling
Vroeger was de rolverdeling nogal traditioneel. En dan hebben we het echt over héél vroeger. Het zit namelijk niet voor niets in onze natuur. De mannen jagen en verzamelen voor het eten, en zorgen er zo voor dat het gezin kan overleven. De vrouwen bereiden het eten en zorgen overdag voor de kinderen en het woongebied. Door de jaren heen is er veel veranderd aan de manier van leven. We zijn niet langer jagers en verzamelaars, maar leven in de 21e eeuw met een dak boven ons hoofd dat we kunnen betalen door onze kantoorbaan. O ja, en ons eten halen we uit de supermarkt.
Toch heeft de traditionele rolverdeling nog heel lang stand gehouden. Voor lange tijd werkte alleen de man om de centen te verdienen. De vrouwen bleven thuis voor het huishouden en namen de zorg van de kinderen op zich. Daar heb je trouwens ook een fulltime baan aan, vinden wij!
Veranderende wereld
Toch is er de afgelopen eeuw veel veranderd. Vrouwen zijn ook gaan studeren en werken. Daardoor is de traditionele rolverdeling toch een beetje van tafel. Steeds vaker hebben mannen ook hun aandeel in het huishouden en nemen zij ook de zorg voor kinderen op zich op een vrije dag. En we vinden eigenlijk ook wel onze weg in die manier van leven. Ook veel vrouwen worden er namelijk blij van om lekker aan het werk te zijn, op stap te kunnen met collega's en af en toe een dagje niet thuis te zijn.
Toch zijn er ook steeds meer vrouwen die zich minder op hun gemak voelen in deze geëmancipeerde wereld. En dat is eigenlijk ook wel te verklaren. Onze natuur is er op gebouwd om het leven heel anders in te richten. Kijk maar naar de
menstruatiecyclus van een vrouw bijvoorbeeld. Die is eigenlijk niet ingericht op deze levensstijl! Daar waar een man iedere 24 uur door dezelfde cyclus gaat, gaan wij iedere (ongeveer) 28 dagen door een cyclus. Het is dus niet gek dat vrouwen op sommige dagen even helemaal niet ready zijn om het bedrijfsleven in te stappen. Maarre, daar is in de huidige wereld nog maar weinig begrip voor. Sterker nog: vrouwen die aangeven dat de manier van werken in de huidige maatschappij niet bij hen past worden vaak raar aangekeken.
Dominante aanpak
Het zou fijn zijn als de ruimte er komt voor vrouwen om weer een stapje terug te doen als daar behoefte aan is. Maar dan moet er meer veranderen dan alleen de kijk op de vrouw in de werksituatie. Veel mannen vinden het namelijk, in de traditionele vorm, fijn om een vrouw te domineren. En dat is dan weer het andere uiterste. Dat een vrouw haar traditionele rol terugvindt, wil niet zeggen dat een man meteen dominant hoeft te zijn. Kortom: er is nog een hoop werk aan de winkel!