romee

De geheimen van langdurige relaties: dít doen gelukkige stellen anders

Love & Life05 aug 2024, 17:00 doorMaud Maarssen
Soms lijkt het totaal niet meer realistisch en enkel iets wat voorkomt in sprookjes: langdurige én gelukkige relaties. We willen het allemaal, doen enorm ons best, maar toch lukt het vaak niet. Gleb Tsipursky Ph.D is cognitief neuropsycholoog en schreef er verschillende boeken over. Wij zetten zijn belangrijkste inzichten voor je op een rijtje. 

1. Ben eerlijk

Dit klinkt natuurlijk als een enorme open deur, maar we bedoelen écht eerlijk. Over alles wat je voelt en denkt. Dit betekent dat je niet alleen praat over de goede dingen, maar ook over problemen en conflicten. Het is cruciaal om emoties en gevoelens te delen zonder oordeel en om actief naar je partner te luisteren. Vooral die laatste twee zijn hierin ontzettend van belang. Want spuien over wat er allemaal mis is, dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

2. Regelmatige check-ins

Het is belangrijk om af en toe even te evalueren hoe jullie het vinden gaan, wat er beter kan en waar de behoeftes liggen. Plan daarom regelmatig momenten om in te checken bij elkaar. Dit kan tweewekelijks of maandelijks, afhankelijk van wat voor jullie werkt. Gebruik deze tijd om te praten over wat goed gaat en wat beter kan. Deze check-ins versterken de band en zorgen ervoor dat kleine problemen niet uitgroeien tot grote.

3. Groei en droom samen

Het delen van dromen en doelen kan jullie band versterken. Of het nu gaat om het plannen van een vakantie of het stellen van lange termijn doelen. Samen dromen en plannen houdt de relatie spannend en levendig. En, niet geheel onbelangrijk, door samen nieuwe ervaringen mee te maken en uitdagingen aan te gaan behoud je de chemie.

4. Gezonde conflictoplossing

Conflicten zijn onvermijdelijk, maar je kan een verschil maken in hoe je ze aanpakt. Het is belangrijk om tijdens een conflict respectvol te blijven en de ander niet te beschuldigen. Niet met dat vingertje wijzen, maar bij jezelf blijven. Focus op het oplossen van het probleem en niet op het winnen van de discussie. Zoek naar compromissen en wees bereid om fouten toe te geven en te vergeven.

5. Niet álles hoeft samen

Hoewel het belangrijk is om samen tijd door te brengen, is het ook essentieel om elkaars persoonlijke ruimte en privacy te respecteren. Geef elkaar de vrijheid om individueel te groeien en activiteiten te ondernemen die je energie geven. Het is juist leuk dat de ander dan terugkomt met een hele hoop nieuwe verhalen.