Een break nemen tijdens je
relatie kan soms voelen als dé laatste hoop om de relatie te redden. Maar het kan ook al voelen als een verloren zaak als het tot een break komt. Maar, dat is helemaal niet nodig. Een break nemen kan je namelijk ook echt wel succes opleveren! Wij leggen uit hoe.
Geen goed nieuws
Vaak is een break niet per se goed nieuws. Zodra je iemand dat hoort zeggen, slaan de twijfels bij de situatie vaak meteen al toe. En voor je het weet gooit het stel de handdoek officieel in de ring. Een break wordt nu eenmaal vaak genomen op het moment dat het al niet zo goed gaat. Daardoor leidt een break vaak toch tot het
verbreken van de relatie.
Hoe een break je relatie kan verbeteren
Een break nemen staat dus niet bekend als dé oplossing om je relatie een boost te geven. Maar, het zal je verbazen. Als je een break op de goede manier inzet, kun je er als stel écht beter uitkomen. Het kan voelen als een stap in de verkeerde richting, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan er juist voor zorgen dat jullie als stel daarna weer beter kunnen connecten.
Even afstand nemen van elkaar kan er namelijk voor zorgen dat jullie beiden weer een beter overzicht hebben over wat jullie willen in de relatie. Daarnaast kan de afstand ervoor zorgen dat jullie elkaar weer beginnen te missen óf dat er zelfs weer een beetje jaloezie terugkomt, omdat je partner met anderen in contact komt. Daarnaast kun je ook even ontdekken hoe het is om er weer alleen voor te staan. Dat je op jezelf aangewezen bent, en wat je mist zonder je partner.
Een break geeft je de mogelijkheid om even aan te voelen hoe het is als jullie echt uit elkaar zouden zijn. Dat is meteen een goede graadmeter voor je. Zo kun je namelijk kijken of het zorgt voor een opluchting of juist voor veel verdriet. Je merkt dan al een beetje wat een echte break-up met je zou doen, en of dat wel echt is wat je wil. Daarnaast geeft het je ook de kans om weer even jezelf te herontdekken. Je krijgt weer even een reminder van wie je bent zonder je partner. Dat is iets wat je na een break weer mee kunt nemen.
Waar je rekening mee moet houden als je voor een break kiest
Maar goed, een break inlassen kan je niet zomaar even doen. Daar moet je van tevoren wel een beetje over nadenken. En alles moeten jullie samen bespreken. Dit zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
1. Bepaal samen het doel
Het is belangrijk om samen van tevoren het doel af te spreken van jullie
break. Zo weten jullie zeker dat jullie aan het einde van de break iets bereikt hebben met de tijd die jullie hebben gebruikt om even afstand te nemen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat jullie zelf hebben nagedacht over wat jullie anders kunnen doen om meer tijd te spenderen samen.
2. Spreek een tijdsbestek af
Van tevoren is het handig om een tijdsbestek af te spreken. Doen jullie bijvoorbeeld een break van twee weken of juist wat langer door bijvoorbeeld een maand te doen?
3. Maak regels
Zorg dat jullie op één lijn zitten als het gaat om de regels tijdens de break. Denk bijvoorbeeld aan dingen als fysiek contact met anderen terwijl jullie tijdelijk uit elkaar zijn. Wel of niet? En zo nog meer dingen waar jullie over na moeten denken.
Na de break
Wel belangrijk om te bedenken dat een break zeker geen magische oplossing is. Er zijn factoren die tot de break hebben geleid, en die verdwijnen niet ineens naar de achtergrond. Uiteindelijk moeten jullie de onderliggende problemen óók aanpakken. Vergeet dat niet wanneer jullie de beslissing maken een break te nemen.