fantaseren over je ex

Fantaseren over je ex: not done of juist helemaal niks mis mee

Love & Life06 jul , 19:30 doorRomy Nouwen
Fantaseren over je ex: het overkomt veel meer mensen dan je denkt. Toch hoor je er nauwelijks iemand over, omdat het toch een minder fijn onderwerp is. Veel mensen vinden het not done, maar is dat wel zo? Wij leggen het uit.

Fantasieën in bed

Dromen over de daad óf gewoon simpelweg een beetje fantaseren tussen de lakens: stiekem doen we het allemaal wel eens. Enne, daar is echt helemaal niets mis mee. Het heeft namelijk ook ontzettend veel voordelen in bed. Voordelen waar je partner ook de vruchten van plukt.
De meest gekke personen kunnen soms voorbij komen in je gedachten. Net wanneer je midden in de daad zit, gewoon in je slaap óf wanneer alleen in bed ligt. Uit studies blijkt zelfs dat wij vrouwen er wel wat van kunnen en vaker fantaseren dan mannen.

Waarom fantaseren we ook over onze ex?

De meest gekke mensen kunnen soms in je fantasie voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan een jeugdvriend van school, een collega of je ex. En voornamelijk over dat laatste kunnen we ons dan heel erg druk maken. Het voelt dan stiekem een beetje als bedrog naar je partner toe. Ook vragen we ons dan maar één ding af: waarom fantaseren we ineens over onze ex?
Schuldgevoel komt al snel opspelen als je ineens fantaseert over je ex. Zijn je gevoelens voor je huidige partner dan niet serieus genoeg óf komen je gevoelens voor je ex toch weer terug en was het nog geen afgesloten hoofdstuk. Allerlei twijfels kunnen je gedachten overnemen. Toch is de uitleg heel simpel. Het feit dat je ooit aantrekkingskracht had naar je partner, maakt dat je er nog steeds aan kunt denken.

Fantaseren over je ex: not done of gewoon oké?

Maar is het dan echt not done of is er eigenlijk niks mis mee? Laten we voorop stellen dat je echt niet zomaar iets fout doet als je weer eens fantaseert over je ex. Vooral niet als je er verder niets mee doet in de praktijk. Zolang je niet opnieuw naar je ex toetrekt en toevallig met hem of haar tussen de lakens duikt, is er niet zo veel aan de hand. Sterker nog: je kunt er eigenlijk maar weinig aan doen.
Je hebt verschillende soorten aantrekkingskracht. Een aantrekkingskracht, waarbij je je simpelweg een romantische of emotionele klik voelt, maar ook aantrekkingskracht die gebaseerd is op erotiek en intimiteit. De aantrekkingskracht die je nog voelt richting je ex is waarschijnlijk de eerste. Daarom kan zo'n fantasie ook nog ontstaan. Toch zijn onze hersenen er niet zo goed in om de twee te onderscheiden. Daarom kan je in een fantasie ook ineens meer verlangen naar de intimiteit en erotiek.

Voortekenen

Toch zijn er ook wel voortekenen te herkennen als het gaat om fantasieën over slaapkameravonturen. Gedragswetenschappers kwamen er namelijk achter dat we vaker fantaseren over onze ex als we single zijn óf als we minder tevreden zijn in onze eigen relatie. Dat betekent dus wel dat een fantasie over je ex zou kunnen duiden op een breukje in je relatie. Goed om in je achterhoofd te houden!