Kennen we het niet allemaal? De constante druk om te voldoen aan verwachtingen: trouwen, kinderen krijgen en de perfecte partner en huisvrouw zijn. Steeds meer vrouwen, vooral in Zuid-Korea, zeggen nu basta tegen die verwachtingen. Ze kiezen ervoor om compleet breken met relaties met mannen – een beweging die bekendstaat als '4B'. Wat betekent dat precies? Vier keer nee: geen daten, geen seks, geen huwelijk en geen kinderen met mannen. Het is niet alleen een statement, maar ook een nieuwe levensstijl.
De 26-jarige Yeowon is zo’n vrouw. Ze heeft besloten geen relaties meer met mannen aan te gaan en daarmee zegt ze: ik neem geen risico’s meer die horen bij hetero-relaties of trouwen. Voor haar voelt dit als een bevrijding van al die verwachtingen. Vrouwen in Amerika beginnen zelfs de 4B-gedachte over te nemen, vooral nu na de recente politieke ontwikkelingen waarbij vrouwenrechten onder druk komen te staan. Op social media zie je reacties als: sluit je af voor mannen! Voor veel vrouwen voelt dit als een manier om eindelijk die ongeziene regels en verwachtingen van zich af te schudden.
Even terug naar Zuid-Korea, waar de 4B-beweging ontstond. Het land kent een strikte cultuur waarin van vrouwen vaak wordt verwacht dat ze eerst hun vader en daarna hun man gehoorzamen. Dit gaat zo ver dat zelfs als een vrouw ernstig ziek is en in het ziekenhuis ligt, ze aangeraden wordt nog steeds voor haar man te zorgen, bijvoorbeeld door zijn ondergoed klaar te leggen. Om maar even aan te tonen hoe ver de druk op vrouwen kan gaan in sommigen cultuur. Die druk wordt door steeds meer vrouwen simpelweg niet meer gepikt.
En ja, we zien ook soortgelijke gevoelens in Nederland, want wie herkent zich niet in dat 'altijd moeten voldoen'-gevoel? Steeds meer vrouwen zeggen: waarom eigenlijk? Het is geen afwijzing van liefde of relaties op zich, maar wel van de zware druk om aan andermans verwachtingen te voldoen. Toch zijn er binnen de beweging ook discussies. Sommigen vragen zich af: kunnen 4B-vrouwen nog wel vriendinnen zijn met vrouwen die wel daten? En anderen hebben moeite met de exclusieve focus op cisgender vrouwen. Maar voor vrouwen zoals Taekyung, die studeert aan een vrouwencampus in Seoul, is het simpel. Het draait om een veilige plek zonder mannen, een plek waar je jezelf kunt zijn zonder sociale druk.
Bij FEM FEM herkennen we dat gevoel: het is goed om jezelf af en toe (of lang) op de eerste plaats zetten. Geen 'moeten voldoen' meer, maar gewoon gelukkig zijn op je eigen manier. Of je nu single blijft, date, trouwt of moeder wordt – het belangrijkste is dat je je eigen keuzes maakt. Dus, waar je ook voor kiest, de boodschap blijft hetzelfde: wees gelukkig op jouw manier! Vast in een situationship? Probeer de 3-3-3 regel.