Het lijkt misschien alsof we op weg zijn naar een wereld waarin mannen en
vrouwen dezelfde kansen en rechten hebben, maar uit recente onderzoeken blijkt dat gendergelijkheid in veel landen stagneert of zelfs achteruitgaat. Voor ruim 1,1 miljard vrouwen wereldwijd is de situatie namelijk zorgwekkend: in hun land zijn de kansen op gelijkheid verslechterd of stil blijven staan. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de SDG Gender Index, waarin de situatie van vrouwen in 139 landen onder de loep is genomen.
Stagnatie in gendergelijkheid
Het rapport laat zien dat in bijna 40% van de onderzochte landen geen vooruitgang is geboekt in de strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Vooral in landen met strikte regels op het gebied van onderwijs en reproductieve rechten hebben vrouwen het zwaar te verduren. Zo leven 850 miljoen vrouwen in landen waar de situatie als 'erg slecht' wordt beoordeeld. Gedwongen zwangerschappen en het verbod op onderwijs voor meisjes zijn hier veelvoorkomende problemen, met Afghanistan als het meest schrijnende voorbeeld onder de Taliban.
Het VN-Doel: gelijkheid in 2030
Hoewel de Verenigde Naties zich hebben voorgenomen om wereldwijd gendergelijkheid te bereiken in 2030, voorspellen onderzoekers dat dit met de huidige trend pas ergens in de volgende eeuw werkelijkheid wordt. Dat betekent dat miljoenen meisjes en vrouwen nog generaties lang geconfronteerd zullen worden met discriminatie en ongelijkheid.
Weinig vooruitgang in Nederland
In vergelijking met de rest van de wereld scoort Nederland relatief goed. Ons land staat op de zevende plaats als het gaat om gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Maar hoewel de situatie hier als "goed" wordt beoordeeld, is er weinig sprake van significante vooruitgang. De status quo lijkt vooralsnog te blijven zoals die is, zonder grote verschuivingen in de komende jaren.
Zwitserland, dat bovenaan de ranglijst staat met de status 'erg goed', is een van de weinige landen waar gendergelijkheid vrijwel volledig verwezenlijkt is. Maar zoals de onderzoekers aangeven, zelfs in goed presterende landen is waakzaamheid belangrijk om achteruitgang te voorkomen.
Wat kunnen we doen?
Om ervoor te zorgen dat gendergelijkheid niet alleen een idealistisch doel blijft, maar ook realiteit wordt, zijn structurele veranderingen nodig. Denk aan het versterken van vrouwenrechten op het gebied van onderwijs, reproductieve gezondheid en werkgelegenheid. Ook speelt beleid een grote rol: regeringen wereldwijd moeten gendergelijkheid hoger op de politieke agenda plaatsen en concrete maatregelen nemen om ongelijkheden aan te pakken.
In Nederland kunnen we blijven streven naar betere economische kansen voor vrouwen,
gelijk loon voor gelijk werk en het doorbreken van stereotypen rondom genderrollen. Er is zeker vooruitgang, maar de strijd voor volledige gelijkheid blijft gaande.