Het zou één van onze grootste nachtmerries zijn: al een tijd lang niet gelukkig zijn met je partner, maar niet kunnen scheiden omdat je daar de financiële middelen niet voor hebt. Het komt helaas steeds vaker voor, ook in Nederland.
Niet zo lang en gelukkig leven komt óók voor
Vroeger was de boodschap heel duidelijk: je trouwt met iemand en je blijft voor de rest van je leven samen. Niet voor niets leven alle prinsen en prinsessen in sprookjes boeken vaak lang én gelukkig. Zonder dat er iets tussen hen ik komt te staan of hen uit elkaar drijft. Tegenwoordig gaat dat allemaal heel anders. Steeds vaker komen mensen er tijdens hun huwelijk achter dat het sprankeltje uit de relatie weg is. Daardoor gaan mensen uit elkaar en besluiten ze beide hun eigen weg verder te gaan.
Er heerst gelukkig tegenwoordig niet meer zo'n groot taboe op scheiden in Nederland. Vroeger was het
not done om uit elkaar te gaan. Nu zit dat wel anders, en is er soms zelfs steun vanuit je sociale kring als je uitlegt
waarom je van je partner wil scheiden. Je lange én gelukkige leven is niet per se van de baan. Je gaat hem alleen gewoon anders invullen, zullen we maar zeggen.
Problemen met scheiden
Als je gewoon een relatie hebt en verder niets is het niet zo lastig om uit elkaar te gaan. Je besluit na een
aantal jaar samen (of alleen) dat het niet langer gaat en je stopt ermee. Maar, naar mate je meer met elkaar te maken hebt, zit dat toch anders. Als je bijvoorbeeld samen in één huis woont, is het heel lastig om zomaar uit elkaar te gaan. Want waar vind je zo snel een ander huis in deze tijd? En wie neemt welke spullen eigenlijk mee? Ook wanneer je kinderen hebt wordt het lastiger, want je wil voor je kinderen ook de beste situatie.
Maar er is meer dan alleen de praktische kant. Als je elkaar echt het ja-woord hebt gegeven en je bent officieel getrouwd, kun je niet zomaar scheiden. Dat kost namelijk een behoorlijke zak geld, en dat moet je wel tot je beschikking hebben. Helaas zien we steeds vaker voorkomen dat mensen vast zitten in hun huwelijk, omdat ze de financiële middelen niet hebben om er weer uit te komen.
Kosten na het scheiden
Uit onderzoeken is gebleken dat voornamelijk vrouwen het lastig vinden om zomaar uit een huwelijk te stappen. Dit komt doordat veel vrouwen vaak minder verdienen dan hun man, doordat ze bijvoorbeeld minder werken om voor de kinderen te zorgen. Ook hebben vrouwen vaak veel minder spaargeld dan mannen, waardoor ze ook geen buffer hebben om op terug te vallen.
Spaarrekening om te scheiden
Maar wat is dan de oplossing? Een buffer opbouwen? Sommige mensen willen het liefst een spaarrekening vullen om een eventuele scheiding te kunnen betalen. Dit roepen ze dan al vanaf het moment dat ze het huwelijksbootje instappen. Daar zijn de meningen over verdeeld, want als je al op die manier denkt voordat je überhaupt getrouwd bent, kun je het net zo goed niet doen. Toch zou het wel de meest verstandige manier zijn om je huwelijk in te gaan. Zo heb je namelijk altijd een uitweg als je echt ongelukkig bent.