leeftijdsverschil

Hoe oud is té oud? Dít leeftijdsverschil is acceptabel tijdens het daten

Love & Life18 mei , 17:00 doorRomy Nouwen
Ze zeggen vaak dat liefde geen leeftijd kent. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kun je met een groot leeftijdsverschil daten of is een te groot verschil misschien wel helemaal niet zo handig. En hoe oud is té oud dan? Wij vertellen je wat er acceptabel is.

Groot leeftijdsverschil

Voor heel veel mensen is leeftijd echt een ding in een relatie. Veel mensen vinden het absoluut niet kunnen als er een hoog leeftijdsverschil tussen twee mensen is. Opmerkingen als 'hij had je vader kunnen zijn' worden naar je hoofd geslingerd. Maar het is de vraag of dit wel echt terecht is. Want ook relaties tussen mensen met compleet verschillende leeftijden kunnen best wel werken. Toch?

De ouderwetse formule

Natuurlijk kan een groot leeftijdsverschil op het randje van creepy zitten. Daarom hadden ze vroeger een formule om te berekenen waar je de grens eigenlijk moet trekken. Misschien heb je daar wel eens van gehoord. Zo kun je letterlijk berekenen of het sociaal een beetje acceptabel is om te daten met iemand die ouder is. Die formule luidt: jouw leeftijd gedeeld door twee, plus zeven. Ben je bijvoorbeeld 26? Dan mag je dus niet daten met iemand jonger dan 20 (26:2+7 = 20).

Hoe bepaal je of iemand té oud is?

Maar goed, wiskunde is niet altijd de oplossing en in dit geval moeten we ons ook afvragen of dit wel echt de juiste resultaten zal geven. Wij denken van niet. Je kunt veel beter een aantal dingen beoordelen. Wij zetten ze op een rijtje.

1. Vergelijk jullie levenfases

Vaak zitten mensen met grote leeftijdsverschillen in totaal andere levensfases. Dat kan een dealbreaker zijn. Ontmoet jij iemand die veel jonger of ouder is, maar bevinden jullie je wel ongeveer in dezelfde levensfase? Dan kan het gewoon goed werken. Zo kunnen jullie namelijk samen groeien naar nieuwe fases.

2. Wat vind je sociale kring van de situatie?

Aan de ene kant maakt het vrij weinig uit wat je vrienden en familie ervan vinden. Zolang jij gelukkig bent, moet je blijven doen wat goed voelt. Maar toch kan het zo nu en dan geen kwaad om te sparren met iemand die dichtbij staat. Ze kunnen namelijk ook goed advies hebben of scherpe vragen stellen. En de mening van de mensen om je heen is belangrijker dan je denkt. 

3. Hoe denken jullie over de toekomst?

Waarschijnlijk hebben jullie allebei wel gedachten over de toekomst. Voornamelijk als je wat jonger bent, heb je nog veel meer plannen voor de toekomst. Dingen die op latere leeftijd misschien wel iets minder zijn. Daarom is goed om dit te bespreken met elkaar. Hebben jullie wel nog dezelfde wensen in de toekomst? Anders kunnen het obstakels worden die jullie tegen zitten. Een verre lange reis maken met een camper óf een tijdje in het buitenland werken bijvoorbeeld. Dromen die jullie misschien niet meer allebei hebben, omdat iemand die wat ouder is dat waarschijnlijk al heeft gedaan.