1. Home
  2. Invloed van een prenup op een huwelijk: alle pro's en cons op een rijtje
prenup vastleggen voor en nadelen

Invloed van een prenup op een huwelijk: alle pro's en cons op een rijtje

Love & Life15 sep , 15:30 doorRomy Nouwen
Ging jouw lover onlangs op z'n knieën en zei jij volmondig 'ja'? Dan is het nu ook tijd om aan de toekomst te denken. Maarre, een prenup kan best wel invloed hebben op je huwelijk. Wij zetten daarom alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Vastleggen voor de toekomst

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt met je partner, betekent dat natuurlijk veel voorbereidingen. Waarschijnlijk hield jij alleen rekening met het proeven van de taart, het kiezen van de jurk en het bekijken van de perfecte locatie, maar dat is lang niet alles. Ook de minder leuke dingen moeten goed voorbereid worden. Denk aan het voorbereiden van de prenuptial agreement, oftewel: de huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn de voordelen van een prenup?

Een prenup heeft zeker voordelen voor een relatie én voor de toekomst. Wij zetten deze voor je op een rijtje.

1. Kinderen worden beschermd

Het hebben van een prenup is voornamelijk belangrijk wanneer jullie ook kinderen hebben. Je wil namelijk niet dat de kinderen de dupe worden van de acties van hun ouders. Daarom is het altijd goed om alles goed vast te laten leggen als je aan kinderen begint.

2. Je komt makkelijker overeen

Het is veel gemakkelijker om tot een overeenkomst te komen wanneer je beide nog gelukkig bent met elkaar. Dat komt omdat je in een gelukkige relatie elkaar wel nog iets gunt en meer voor rede vatbaar bent. Als je pas aan het einde van een relatie afspraken gaat maken, wordt het veel lastiger.

3. Financiën zijn een gevoelig onderwerp

In veel relaties zijn financiën één van de grootste oorzaken voor ruzies. Koppels ruziën ontzettend vaak over geld, uitgaven of andere dingen die met financiën te maken hebben. Daardoor is het goed om dingen vast te leggen, zodat jullie beide weten wat de verwachtingen zijn van elkaar.

Wat zijn de nadelen van een prenup?

Er zijn dus inderdaad voordelen als het gaat om afspraken voor de toekomst. Toch zitten er ook zeker nadelen aan dit verhaal. Ook die zetten we voor je op een rijtje.

1. Oneerlijke verdeling

Wanneer je net in het huwelijksbootje stapt, ziet jullie leven er nog heel anders uit dan hoe het er uit zal zien over tien jaar. Jullie beginnen waarschijnlijk best wel gelijk als het om financiële middelen gaat. Dat kan in de toekomst veranderen, doordat één van de twee meer gaat verdienen. Of doordat jullie bijvoorbeeld voor kinderen kiezen, waardoor één van de twee juist minder moet gaan werken. Het heeft dan misschien helemaal niet zo veel zin om al voordat je in het huwelijksbootje stapt een overeenkomst te maken.

2. Tijden veranderen

Je kunt er voor kiezen om alles vast te laten leggen voordat je trouwt, maar de kans dat de financiële tijden compleet gaan veranderen is ontzettend groot. Daardoor kunnen jullie afspraken na een jaar of twintig ineens totaal onlogisch zijn, omdat er simpelweg zo veel veranderd is.

3. Het kan gezien worden als een gebrek aan vertrouwen

Als één van de twee partner enorm aanspoort op het vastleggen van alle financiële regels, kan dit voor de ander een beetje overkomen als wantrouwen. Alsof er maar weinig geloof is in de relatie. Dit kan op de lange termijn zorgen voor een minder goede basis voor de relatie.