Bijna iedere vrouw maakt het weleens mee: ze wordt door een man lastiggevallen. Hoewel we in een samenleving leven waarin dat eigenlijk niet meer getolereerd moet worden, gebeurt het nog te vaak. Een heleboel vrouwen en meiden kunnen niet met een gerust hart over straat en dat is - zacht uitgedrukt - zorgwekkend. Hoewel het nooit, maar dan ook nooit de vrouw haar schuld is, lijkt er wel een manier te zijn om dit te voorkomen...
Straatintimidatie
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar onthoud het volgende: jij hebt geen enkele schuld als jij door iemand lastiggevallen wordt. Of je nu met een
kort rokje rondloopt of niet, zoiets als 'uitlokken' is onzin. Ook al proberen ze je dat soms wel wijs te maken, maar luister daar alsjeblieft niet naar. Draag wat je wil en doe wat je wil, het ligt niet aan jou maar aan de dader. Toch lijkt er volgens onderzoek een manier te zijn om het zo veel mogelijk te voorkomen. Raar? Dat is het zeker. Maar als het helpt minder lastiggevallen te worden, is dat het proberen waard. Wist je namelijk dat 2 op de 3 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar lastiggevallen wordt? Schrikbarend veel.
TikTok-gebruiker Alex Taylor studeert psychologie en forensische psychologie en deelt video’s met tips over hoe vrouwen veilig kunnen blijven op straat. Eén van deze video's trok onze aandacht volledig. Ze deelde namelijk een video waarin ze vertelt dat de manier waarop je loopt, kan bepalen hoe groot het risico is dat je wordt lastiggevallen. We know, echt bizar dat het mannenbrein zo werkt, maar het is écht zo. Dit wijst namelijk uit een onderzoek dat is gehouden onder verschillende mannen die gewelddadige misdaden hebben gepleegd en daarvoor vastzitten.
De manier van lopen
Het onderzoek ging als volgt: mannen kregen verschillende video's met vrouwen te zien, en mochten hierin aangeven wie ze als eerste zouden kiezen voor een aanval. Hieruit kozen ze allemaal de twee zelfde vrouwen – en niet om de uiterlijke kenmerken. Wat bleek? Het ging om de manier van lopen. De eerste vrouw die door de mannen werd gekozen, liep op een ongemakkelijke manier. Ze zette te kleine stappen voor haar lichaam, liep langzaam en haar armen hingen aan de zijkant of waren gekruist. De vrouw had haar hoofd naar beneden gebogen en keek niet rondom zich heen. Ze leek bang en gespannen en was daarom makkelijker te overvallen.
De andere vrouw die werd uitgekozen gekozen zette te grote stappen voor haar lichaam. Haar armen zwaaiden naar de zijkant en haar loopje zag er erg ongemakkelijk uit. De mannen gaven aan dat ze er wat onhandig uit zag en waarschijnlijk een slechtere coördinatie zou hebben. Ze zou zich dan ook minder goed kunnen verdedigen.
De vrouwen die niet door de mannen werd gekozen? Die straalde zelfverzekerd uit. Ze zette natuurlijke stappen, bewogen op een normale manier en was zich bewust van wat er om haar heen gebeurde. Schouders naar achteren en kin omhoog. Het vormde een minder makkelijk doelwit voor de mannen.
Kortom: mannen vallen zelfverzekerde vrouwen minder snel aan. Laat jij zien dat je onzeker bent en bang om aangevallen te worden? Dan vorm je een makkelijker doelwit. Dus, probeer het eens uit: kijk goed om je heen en laat niet zien dat je bang bent. Loop zelfverzekerd over straat, ook al schijt je in je broek. Straal uit dat als iemand je aanraakt, hij nog lang niet jarig is. De sleutel om er zo bij te lopen? Je daadwerkelijk zo voelen.
Neem lessen in een vechtsport en zorg dat je iets scherps op zak hebt zoals een sleutel. Dit kan je zelfverzekerdheid alleen maar versterken. Je kunt ook je deo meenemen en gebruiken als pepperspray. Het is vooral de bedoeling dat jij het gevoel hebt dat niemand je iets kan maken. Door voorbereid op straat te lopen, voel jij je zelfverzekerd en een stuk minder bang waardoor mannen je minder snel zullen lastigvallen. En klopt, dit zou niet moeten hoeven. Maar zolang als het moet, kunnen we elkaar maar beter helpen. Tot slot: be safe.