levenspartner versus echtgenoot

Levenspartner versus echtgenoot: de verschillen én waar je rekening mee moet houden

Love & Life05 okt 2024, 20:00 doorRomy Nouwen
Het vinden van een levenspartner óf een echtgenoot: wat ons betreft twee verschillende dingen. Maar wat zijn dan de verschillen en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het uit.

Wat is het verschil tussen een levenspartner en een echtgenoot?

Samen oud worden met degene waarvan je houdt. Dat willen we eigenlijk allemaal wel. Maar de vraag is: hoe richt je dat voor jezelf en je partner in? Trouwen klinkt altijd als een logische vervolgstap, een soort kers op de taart in je relatie. Toch zijn wij het daar niet helemaal mee eens. Wij vinden dat sommige mensen gemaakt zijn om levenspartners te zijn, terwijl andere mensen gemaakt zijn om echtgenoot te zijn van elkaar.
Maar wat is dan het verschil? Heel simpel wat ons betreft. Een levenspartner is iemand met wie jij het liefst je hele leven deelt. Gewoon omdat je van hem of haar houdt en dichtbij hem of haar wil zijn. En een echtgenoot? Hetzelfde, maar dán laat je het bezegelen door het huwelijk. Je wil ook echt trouwen met deze persoon.

Zó merk je het verschil

Zit jij op dit moment in een relatie – in een redelijk vroeg stadium – en vraag je je nu af wat je met deze informatie moet? Snappen wij, heel goed. Uiteindelijk moeten we allemaal nadenken over onze toekomst, ook wanneer we die samen met iemand willen delen. Soms voel je diep van binnen wel dat het geen partner voor het leven is, en daarmee ook automatisch geen echtgenoot. In dat geval moet je voor jezelf de knoop doorhakken, want de tijd die je steekt in de relatie is dan verspilde tijd.
Maar goed, soms weet je diep van binnen ook gewoon dat jouw partner hét is. Je weet wel: dat plaatje wat je al je hele leven in je hoofd had. Maar hoe weet je dan of je te maken hebt met een levenspartner óf een echtgenoot? Dat kun je merken in de volgende situaties.

1. Samen door de wet óf niet

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt en volmondig 'ja' zegt, bind je je daarmee aan je partner. Hij wordt dan je echtgenoot. Niet alleen omdat je van je partner houdt, maar ook omdat het in de wet vastgelegd is. Jullie zijn aan elkaar verbonden door een hele hoop andere regeltjes. Ben je niet getrouwd? Dan zit dat anders. Dan kies je ervoor om bij elkaar te blijven op basis van je gevoelens.

2. Waar vertrouwen op gebouwd wordt

Wanneer je trouwt, ben je dus door meer aspecten aan elkaar verbonden dan alleen jullie liefde. Met andere woorden: je komt heus niet zomaar van elkaar af en op basis daarvan wordt jullie vertrouwen deels gebaseerd. Gewoon dat het onmogelijk is om zomaar de deur uit te lopen en nooit meer wat met elkaar te maken willen hebben. Voor niet-getrouwden zit dan anders. Zij kunnen ieder moment opstappen, waardoor vertrouwen op een andere manier gecreëerd moet worden.

3. Financiën worden anders ingericht

Natuurlijk is dit voor ieder koppel anders, maar over het algemeen is dit wel hoe koppels, wel of niet getrouwd, hun financiën aanpakken. Getrouwden pakken het namelijk vaak anders aan dan niet getrouwden. Gewone levenspartners kiezen voor een gedeelde rekening, maar ook een eigen rekening. Ze houden dat van elkaar gescheiden. Getrouwden hebben het vaak anders ingericht en leven beide van hun gezamenlijke rekening.

Hier moet je rekening mee houden

We hebben zomaar wat voorbeelden genoemd, maar er zijn er natuurlijk veel meer. En dit zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden wanneer je in een relatie zit, en nadenkt over hoe je het in de toekomst voor je ziet. Om te beginnen: er is zeker geen goed of fout in dit verhaal. Het gaat uiteindelijk om de liefde die je voor je partner hebt en je partner voor jou, want die zal bepalen hoe én of jullie met elkaar uithouden. Zowel getrouwden als niet getrouwden blijven hun leven lang heel gelukkig met elkaar. Enne, helaas gaan ook getrouwden soms wel eens uit elkaar door middel van een scheiding. Niet getrouwden ook, maar die hoeven geen scheiding door. 
Uiteindelijk is het belangrijk dat jij en je partner goed praten over hoe jullie het voor je zien. Denken jullie bijvoorbeeld hetzelfde over belangrijke onderwerpen als financiën, vertrouwen en de kleine lettertjes in de huwelijkse voorwaarden? Zodra je dit bespreekt met je partner kom je er vanzelf achter wat voor jullie het beste zal werken.