kinderen

Oei! Wat als jij wel kinderen wil en je partner niet? Dit is wat je moet doen

Love & Life09 jul , 19:00 doorAurora Ferrari
In iedere relatie, komt er een moment waarop iemand over hun kinderwens begint. Het is dan mooi meegenomen als de ander daar in meegaat en dezelfde wensen heeft. Maar helaas gebeurt het vaak zat, dat jij en je partner niet op één golflengte zitten. Of nog erger: misschien wil je partner helemáál geen kinderen. Dat is best lastig als jij dat dan wel wil. Is dit dan een reden om er een punt achter te zetten? Wij vertellen je wat je het beste kunt doen.

Jij wil kinderen en je partner niet: wat nu?

Het kan een vrij lastige situatie worden: jij wil kinderen en je partner niet. Tja, wat doe je dan? Het krijgen van kinderen is voor een heleboel mensen en stellen een belangrijke mijlpaal. Maar dat jij klaar bent voor het ouderschap, hoeft niet te betekenen dat je partner daar ook al aan toe is. Het krijgen van kinderen is tenslotte een levensveranderende beslissing, en ook een ingrijpende. Het vereist onvoorwaardelijke toewijding, financiële stabiliteit en emotioneel doorzettingsvermogen. Wanneer één van jullie daar nog niet klaar voor is of nóóit klaar voor wil zijn, kan dat voor de ander die wel het huisje, boompje, beestje visie heeft, moeilijk zijn.
Sterker nog: het kan een hele uitdagende situatie zijn waarin jij jezelf moet afvragen wat je nu moet doen. Je kan je partner tenslotte niet dwingen. Moet je het dan uitmaken? Scheiden? Of is dit wel op te lossen? Wanneer één van jullie geen kinderen wil, kan dat voor de ander een verontrustende situatie worden die niet alleen jullie relatie, maar ook jullie individueel kan schaden. Geen paniek, wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Dit kun je het beste doen wanneer je partner geen kinderen wil:

1. Communiceer open en eerlijk naar elkaar toe

Eén van de eerste stappen bij het omgaan van zo'n situatie, is open communicatie. Neem alle tijd om met je partner te praten over jullie gevoelens, zorgen en verwachtingen met betrekking ouderschap. Luister actief naar je partner en zijn of haar standpunten, zonder te oordelen. Zorg ervoor dat je partner een veilig en niet-oordelend gevoel krijgt en dat je daadwerkelijk benieuwd en geïnteresseerd bent naar wat hij of zij te vertellen heeft.
Maar voor jou, is dit ook de kans om te vertellen hoe jij hierin staat - als iemand die wel graag een kinderwens heeft. Geef aan waar je mee zit en hoe jij de toekomst tussen elkaar ziet. Met een kindje natuurlijk. En vergeet niet: zulke gesprekken zijn er ook om vragen te stellen. Begrijp je iets niet helemaal? Vraag er dan naar. Dat je partner geen kinderen wil, betekent niet dat je alleen maar ja, en amen moet zeggen.

2. Zoek samen naar de achterliggende reden en los het op

Vaak is de reden waarom iemand geen kinderen wil, niet zomaar ontstaan. Negen van de tien keer zit hier wel een achterliggende gedachte bij, die je partner misschien niet zo snel naar je wil ventileren. Het kan zijn dat je partner bezorgd is over de financiën, zijn of haar carrière, de vrijheid die je dan ineens niet meer hebt of simpelweg zijn of haar capaciteit als ouder. Maar het kan ook iets anders zijn. Misschien gaat het over hun kindertijd of de samenleving waarin we nu in leven.
Door te weten wat de échte reden is dat je partner geen kinderen wil, is makkelijker voor jou. Op deze manier kun je sneller begrip tonen, maar kunnen jullie ook samen naar een oplossing zoeken. Komen jullie er zelf niet uit? Dan is de optie om professionele hulp in te schakelen, nooit een slecht idee.

3. Ga samen op een kindje passen

Heb je het gevoel dat jij je partner misschien kan overhalen? Of dat hij of zij stiekem nog een kinderwens op een kiertje heeft staan? Ga dan samen een keertje oppassen. Jullie kennen vast mensen die een klein kindje hebben en die een avondje vrij wel zien zitten. Misschien familie, vrienden of gewoon jullie buren. Op deze manier kunnen jullie samen kijken hoe het is om in de buurt te zijn van een kindje. Misschien krijgt je partner dan het idee dat het lang niet zo'n gek idee is. De wonderen zijn de wereld nog niet uit...