perceptie van tijd

Hierom duurt vakantie voor je gevoel langer dan een werkweek

Love & Life11 mei 2024, 17:00 doorRomy Nouwen
De tijd op een vakantiedag gaat dan wel sneller voorbij dan de tijd op een werkdag, als we erop terugkijken zit dat wel anders. Vakantieweken kunnen voor je gevoel achteraf namelijk veel langer duren dan werkweken die voorbij vliegen. Wij leggen je uit hoe dat kan.

Vakantie versus werk

Wanneer je op vakantie bent geweest in de zomer, voelen die weken als eindeloos. Het lijkt wel alsof je maanden hebt doorgebracht op je vakantiebestemming. Een heerlijk gevoel! Totdat je weer thuiskomt, dan vliegen de werkwerken ineens voorbij. Voor je het weet ben je de herfst voorbij, vier je kerst, komen de paasontbijtjes om de hoek kijken en begint het riedeltje weer opnieuw. De tijd die je thuis en op je werk doorbrengt, gaat voor je gevoel véél sneller dan de tijd die je op vakantie doorbrengt.

Tijdsbeleving kan veranderen

Onderzoekers besloten hier dieper in te duiken en kwamen erachter dat het menselijk brein dus meer kan dan we voorheen dachten als het gaat om tijdsbeleving. Eerder werd gedacht dat de mens geen tijd kan waarnemen zonder externe prikkels. We zijn zonder de klokken niet per se in staat om zelf betekenis aan een tijdsduur te geven. Toch blijkt nu dat we wél goed in staat zijn om een interpretatie te geven van tijdsduur. Maar, er zijn wel verschillende dingen die invloed hebben op deze interpretatie.
Waardevolle herinneringen en ervaringen zorgen ervoor dat een tijdsbestek langer kan aanvoelen. Zodra onze hersenen harder moeten werken om bepaalde dingen te verwerken, blijven dingen beter hangen. Daarom herinneren we ons vaak meer van bijzondere dingen dan van de gewone normale dagen. En doordat onze hersenen langer bezig zijn met het verwerken van prikkels, gaat het ook automatisch voelen alsof de tijd langer duurde.

Uit de sleur komen

Hoewel de werkdagen lang kunnen duren voor je gevoel, vliegt de week om. Dat geldt trouwens ook voor het weekend. Ook die twee dagen gaan als een trein voor je gevoel. Hierdoor beland je voor je gevoel al snel in een enorme sleur. Iedere dag is hetzelfde en je ervaart maar weinig prikkels. We weten nú hoe onze hersenen hiermee omgaan.
Doordat we maar weinig nieuwe prikkels te verwerken krijgen tijdens zo'n werkweek, zijn je hersenen ook sneller klaar met het verwerken van de prikkels. Enne, dat heeft dus als gevolg dat de tijdsbeleving anders wordt. Het lijkt alsof die werkweek veel korter is dan bijvoorbeeld een vakantie week. En een weekend waarin je enkel op de bank ligt te chillen, lijkt ook veel korter dan een weekend waarin je constant op stap bent.
Wil je jezelf dus een beetje uit die sleur trekken? Dan moet je ervoor zorgen dat je hersenen meer prikkels te verwerken hebben. Dat betekent meer activiteiten ondernemen en leuke dingen doen. Dan ben je binnen no-time uit die sleur!