KPN liet onlangs weten op een nieuwe manier te gaan werken. Of eigenlijk: een nieuwe manier van vrij nemen. Werknemers hebben daar vanaf nu geen vast aantal verlofdagen meer. In plaats daarvan mogen zij vrij nemen wanneer en hoe vaak ze maar willen. Klinkt als dé hemel, maar is dat het wel? Wij vertellen je er meer over.
Verlof opnemen
Zodra je aan het
werk gaat, maak je een afspraak voor het aantal
verlofdagen dat je hebt. Deze kun je door het jaar heen opnemen als je bijvoorbeeld een
bruiloft hebt of wanneer je op
vakantie wil. Wettelijk gezien krijg je op basis van een fulltime werkweek twintig verlofdagen. Dat is dan het minimale waar je recht op hebt. Vaak doen werkgevers er dan nog wat extra bovenop. Gemiddeld gezien hebben Nederlanders ongeveer 25 verlofdagen die ze kunnen inzetten.
KPN komt met onbeperkte verlofdagen
Het was dan ook een grote verrassing dat KPN aankondigde over te gaan op een heel nieuw systeem. Zij hebben besloten hun werknemers voortaan onbeperkte vakantiedagen te geven. Dat betekent dat werknemers daar zo veel verlofdagen kunnen opnemen als ze graag willen. Ze hebben voortaan zelf in de hand hoe veel dagen ze wegblijven in een jaar. Daarmee krijgen werknemers meer verantwoordelijkheid.
Er zijn natuurlijk wel een aantal regeltjes aan verbonden. Want zomaar drie maanden reizen door Zuidoost-Azië zit er natuurlijk niet in. Het aantal dagen is dus onbeperkt, maar je mag bijvoorbeeld niet langer dan vier weken aaneengesloten vrij nemen. Voor een sabbatical moet je dus wel onbetaald verlof opnemen. Verder is het niet de bedoeling dat je parttime gaat werken.
Tegengeluiden
Voor werknemers is dit een stap in de goede richting. Althans, dat is de eerste reactie die naar buiten komt. Toch denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Zo zijn de vakbonden eigenlijk wel kritisch over het nieuwe concept. Of deze regeling gaat werken, hangt af van verschillende factoren. Zo moet er bijvoorbeeld goed overleg zijn én wederzijds vertrouwen is heel belangrijk.
De bedrijfscultuur moet eigenlijk gewoon op orde zijn. Als dat niet het geval is, liggen problemen op de loer. De kans bestaat namelijk dat de werkdruk té hoog is. Dat zorgt er dan weer voor dat werknemers zich schuldig gaan voelen om vrij te nemen. Daarnaast kunnen er scheve gezichten ontstaan als de één vaker een vrije dag opneemt dan de ander. Onderling kan dit op lange termijn de sfeer beïnvloeden.
Tijd zal het leren
Of dit hét nieuwe normaal gaat worden, is dus nog maar de vraag. We moeten gaan ondervinden of deze manier van werken (of eigenlijk vrij nemen) ervoor zal zorgen dat medewerkers zich happy voelen op hun werkplek. Kleine bedrijven doen het al langer op deze manier, en zijn enthousiast over deze werkwijze. KPN gaat als eerste grote bedrijf onderzoeken of het ook op grote schaal werkt. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd of dit de toekomst gaat worden óf dat het heel snel weer teruggedraaid wordt.