politiek

Onderzoek wijst uit: bijna de helft van vrouwelijke politici ervaart online haat

Love & Life04 jul , 19:00 doorRomy Nouwen
Onderzoek naar online haat op politici heeft uitgewezen dat vrouwen hier vaker en meer last van hebben dan mannen. Best shocking nieuws als je het ons vraagt. Het is tijd voor actie, zodat vrouwelijke politici hier niet langer onder lijden.

Vrouwelijke politici ervaren meer online haat

Bijna de helft van de vrouwen (47 procent) krijgt dus online te maken met geweld of agressie. Verrassend, want bij mannen ligt dit percentage een stuk lager met maar 35 procent. Vooral politici van progressieve partijen zijn vaak de pineut, en dan met regelmaat vrouwen die zich hebben aangesloten bij D66. De bedreigingen die vrouwelijke politici voorbij zien komen zijn heel uiteenlopend. Van nare berichten en intimidatie tot serieuze doodsbedreigingen. Niet oké dus! Inmiddels is duidelijk dat er een patroon te vinden is in de haat die er bestaat tegen vrouwen die progressieve standpunten innemen. Er is duidelijk actie nodig, want op deze manier gaat het niet langer.

Bespreekbaar maken

Het lijkt nu alsof er de afgelopen tijd een grote toename is in haat naar vrouwelijke politici, maar dat is niet per se aan de orde. Natuurlijk is er een kleine toename in de online haat op bekende mensen, maar eigenlijk kampen vrouwelijke politici al veel langer met online haat op sociale media . Het wordt alleen nu pas bekend, omdat vrouwen het steeds meer bespreekbaar maken. Voorheen hielden vrouwelijke slachtoffers van (online) haat het vooral voor zichzelf. Nu, mede dankzij de komst van MeToo, maken vrouwen steeds vaker bekend waar ze mee te maken krijgen.

Hoe kan het dat vrouwen meer met haat te maken krijgen? 

Het verschil tussen mannen en vrouwen is erg groot. Waarschijnlijk vragen veel mensen zich dan ook af hoe het kan dat vrouwen veel meer last hebben van online haat dan mannen. Hoewel we allemaal stiekem hopen dat mannen en vrouwen inmiddels gelijk behandeld worden, zit dat in de praktijk heel anders. Al helemaal als we het over de politiek hebben. Politiek wordt namelijk toch een beetje weggezet als mannelijk terrein. Vroeger zaten er sowieso geen vrouwen in de politiek. Alleen mannen hadden het voor het zeggen in ons land. Daarom is het voor veel vrouwelijke politici lastig om hun weg te vinden in deze mannenwereld. Ze moeten heel goed nadenken over hoe zij zich gedragen én welke beslissingen ze kunnen nemen. Vrouwen worden al snel als té gevoelig of juist té kil bestempeld. Helaas kunnen we het als vrouw maar moeilijk goed doen.

Stoppen?

Voor veel vrouwelijke politici is het dus zwaar om dit te werk te blijven doen. Zelfs zo zwaar dat sommige vrouwen erover nadenken om een andere baan te zoeken. Enne, dat zou dus echt ontzettend zonde zijn. We hebben vrouwen heel hard nodig in de politiek, omdat de politiek het hele volk zou moeten kunnen vertegenwoordigen. We moeten dus kunnen blijven stemmen op een vrouw. Ook zijn vrouwen in de politiek een groot voorbeeld voor de toekomstige vrouwen die zich misschien wel willen aansluiten bij een politieke partij. Dit zou wegvallen als vrouwelijke politici nu opstappen om deze redenen. Kortom: het is tijd voor actie. Het is goed dat het bespreekbaar gemaakt wordt. Nu moeten we als samenleving aan de slag om hier een einde aan te brengen!