geld

Onderzoek wijst uit: in deze provincies hebben we het meeste én het minste spaargeld

Love & Life16 jun , 17:00 doorRomy Nouwen
In Nederland kunnen we heel goed sparen. In vergelijking tot andere landen zijn we zijn één van de beste als het gaat om geld apart zetten. Maarre, de verschillen zijn binnen Nederland helaas ook heel groot. Uit onderzoek is gebleken dat er op regionaal niveau grote verschillen zijn. In déze provincies hebben mensen het meeste én het minste spaargeld.

Nederlanders sparen het meest

Wij Nederlanders hebben over het algemeen onze geldzaken goed op orde. Uit onderzoek van 'Allianz Trade' is namelijk naar voren gekomen dat Nederlanders, ten opzichte van heel Europa, de grootste buffer hebben. Met andere woorden: een hoop volle spaarrekeningen.
Dat betekent dat Nederlanders het dus het wel goed op een rijtje hebben. We besparen op alle dingen waar we op kunnen besparen. En daar plukken we de vruchten van, want onze spaarrekeningen zijn dus beter gevuld dan die in andere landen. 

Ongelijke verdeling

Als we even kijken naar heel Nederland, moeten we een recent onderzoek van het CBS bekijken. Daaruit blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld zo'n €260.700 aan spaargeld hebben. Dat is natuurlijk een bizar hoog bedrag, maar dat komt doordat het een gemiddelde is. Een beter beeld krijgen we door naar de mediaan te kijken, de waarde die zich in het midden van de data bevindt. Dat komt uit op €87.300.
Toch blijkt uit dezelfde onderzoeken van Allianz Trade en CBS ook dat er grote verschillen zijn tussen Nederlanders. En dan met name ook tussen verschillende de regio's in Nederland die Nederland kent. Dat betekent dat er veel financiële ongelijkheid bestaat in ons kikkerlandje. Afhankelijk van waar je woont, staan er dus verschillende bedragen op de bankrekening. Dat betekent dat die mediaan van heel Nederland niet overeenkomt met de medianen per provincie. Enne, de verschillen zijn veel groter dan je zou denken.

Minste én meeste spaargeld

Als we dus per provincie bekijken wat het spaargeld is, kunnen we een aantal conclusies trekken. Volgens het CBS hebben Groningers het minste spaargeld in vergelijking met de rest van Nederland. Hij gemiddelde komt uit op €170.100,- en de mediaan komt uit op €42.100,-. Hele andere bedragen dan het andere gemiddelde. Ook in Limburg zijn de cijfers ongeveer gelijk. In deze twee provincies hebben Nederlanders dus het minste spaargeld.
In Noord-Holland en Utrecht hebben Nederlanders de hoogste bedragen op hun spaarrekening. Zij trekken het gemiddelde dus omhoog. In dorpen als Laren en Bloemendaal zijn maar liefst 3 op de 10 inwoners miljonair. De regionale verschillen zijn dus enorm!